Naszło mnie dzisiaj na kurczaka w troszkę innej wersji. Przejrzałam książki, które znajdują się w moim posiadaniu i przepis Siostry Anastazji, z książki 173 Specjały, podbił moje serce.
Składniki:
Składniki:
- 6 udek
- 1-2 cebule
- 3 marchewki
- 1 pietruszka
- 1/2 selera
- 2 czerwone papryki
- 1 cytryna
- 3-4 łyżki ketchupu
- 2-3 łyżki przecieru pomidorowego
- olej
- sól
- pieprz
- natka pietruszki lub koperek
Wykonanie:
Udka nacieram solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Marchew, pietruszkę i seler ścieram na tarce o dużych oczkach. Paprykę kroję w paski, a później na pół. Na spód brytfanki wlewam odrobinę oleju, układam połowę jarzyn i posiekanej zieleniny. Na jarzynach układam doprawione udka, polewam ketchupem i przecieram pomidorowym. Na wierch kładę pozostałe jarzyny oraz zieleninę. Podlewam niewielką ilością wody i duszę pod przykryciem aż mięso będzie miękkie.
Gotowe nakładam na talerze i podaję z ziemniakami z wody oraz surówką z czerwonej kapusty.
SMACZNEGO!
Ciekawy przepis :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam i zapraszam do siebie przyprawzyciekolorami.blogspot.com
Dziękuje :) I smaczny
UsuńLubię kurczaki.Pomysł i wykonanie fajne.Na pewno smak kurczaka ciekawy,warty wypróbowania.Ciekawy dodatek cytryny.Pozdrawiam Chistopher
OdpowiedzUsuńKilkakrotnie używałam soku z cytryny do kotletów z piersi kurczaka i bardzo mi smakowały. Polecam
UsuńDanie wygląda bardzo apetycznie :) Zrobię dzisiaj na obiad :) Mam do Pani pytanie, dużo ostatnio mówi się o gwarancji jakości drobiu QAFP, myśli Pani, że lepiej kupować mięsko właśnie z taką gwarancją? Mam małe dziecko i chciałabym, żeby się zdrowo odżywiało. Dziękuję za przepis i pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńSądzę, że lepiej kupować mięso z pewnego źródła :) Pozdrawiam
Usuń