Jak przysłowie mówi: Na Św. Marcina, najlepsza gęsina, więc tradycji musi stać się zadość. U mnie królowała kaczka, a nie gęś, lecz przyznam, że była bardzo smaczna. Pieczona z pomarańczą i skórką, które wypełniały tuszkę od środka, do tego sos warzywny z galaretką porzeczkową i ziemniaki pieczone z tymiankiem. Po prostu niebo w gębie.!!! :)
Składniki:
- 1 kaczka 2-3 kg
- 4 pomarańcze
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 2-3 łodygi selera naciowego
- 2 cebule
- sól
- pieprz
- margaryna Rama - Smaż jak szef kuchni
- 3/4 szklanki wywaru z kurczaka - może być z kostki
- 1/4 szklanki nalewki - u mnie z brzoskwiń
- 2 łyżki białego octu winnego
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka wody
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka galaretki z czarnych porzeczek
- 1 kg ziemniaków
- sól
- pieprz
- tymianek
Wykonanie:
Kaczę myję, osuszam ręcznikiem papierowym, nacieram solą, pieprzem i smaruję Ramą smaż jak szef kuchni,
do środka kaczki wkładam, obraną ze skórki pomarańczę, oraz skórkę pozbawioną białej części, piekarnik nagrzewam do 220°C, grzałka góra-dół i wkładam kaczę ułożoną w brytfance na ok 2:30-3 godzin.
Po godzinie pieczenia, gdy kaczka się lekko zrumieni podlewam ją sokiem wyciśniętym z dwóch pomarańczy i piekę przez następną godzinę podlewając kaczkę wytworzonym sosem.
Oczyszczone warzywa kroję w kostkę i podsmażam na łyżce tłuszczu, aż lekko się zeszklą.
Wyjmuję kaczkę z piekarnik, odlewam wywar, do kaczki dodaję podduszone warzywa oraz wywar z kurczaka i nalewkę. Wstawiam ponownie do piekarnika na resztę czasu.
do środka kaczki wkładam, obraną ze skórki pomarańczę, oraz skórkę pozbawioną białej części, piekarnik nagrzewam do 220°C, grzałka góra-dół i wkładam kaczę ułożoną w brytfance na ok 2:30-3 godzin.
Po godzinie pieczenia, gdy kaczka się lekko zrumieni podlewam ją sokiem wyciśniętym z dwóch pomarańczy i piekę przez następną godzinę podlewając kaczkę wytworzonym sosem.
Oczyszczone warzywa kroję w kostkę i podsmażam na łyżce tłuszczu, aż lekko się zeszklą.
Wyjmuję kaczkę z piekarnik, odlewam wywar, do kaczki dodaję podduszone warzywa oraz wywar z kurczaka i nalewkę. Wstawiam ponownie do piekarnika na resztę czasu.
Cukier karmelizuję na patelni, dodaję wodę, sok z pozostałej pomarańczy , oraz galaretkę z czarnych porzeczek. Krótko podsmażam, by sos się trochę zredukował, wsypuję mąkę i mieszam rózgą, aż nieco zgęstnieje i nie będzie w nim grudek.
Upieczoną kaczkę wykładam na półmisek, sos z warzywami zlewam i blenduję , dodatkowo przecieram przez sito i łączę z sosem z galaretką . Wszystko razem mieszam ze sobą.
Ziemniaki szoruję pod bieżącą wodą, osuszam, kroję, wzdłuż, na ćwiartki, układam na blasze posmarowanej oliwą, posypuję solą, pieprzem i tymiankiem, i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 220°C, aż się zrumienią
Upieczone układam dookoła kaczki , całość lekko polewam sosem, którego resztę przelewam do sosjerki i podaję osobno.
SMACZNEGO!
Beatko kaczuszka wygląda przepysznie :) pozdrawiam Cię kochana :)
OdpowiedzUsuńDziękuje Joasiu :)
UsuńBeatko piękna i bardzo smakowita ta kaczuszka:)
OdpowiedzUsuńDziękuję Reniu :)
UsuńAleż bogactwo smaku i aromatu. Pysznie przygotowana kaczka :)
OdpowiedzUsuńPolecam, bardzo smaczna kaczucha :) pozdrawiam Agnieszko :)
UsuńJejku, ależ musiała być pyszna:)
OdpowiedzUsuńByła, potwierdzam :) Polecam na niedzielny obiad :)
UsuńJak to musiało pięknie pachnieć - cud miód!
OdpowiedzUsuńOooo tak, moja familia nie mogła się doczekać degustacji :)
UsuńBeatko ale cudowna ci wyszła ta kaczuszka :-) mniam :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję Marzenko :)
UsuńMniam! Bardzo apetyczna! Pieczenie kaczki to nie lada sztuka- gratulacje:)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Nie było tak źle :D Pozdrawiam cieplutko :)
UsuńBeatko, co za bogactwo aromatów. Już czuję jak pachniała ta kaczka podczas pieczenia. Wspaniale wygląda. Aż kusi, żeby taka upiec. Fantastycznie :)
OdpowiedzUsuńPolecam !!! Smak i aromat nie ma sobie równych :) Pozdrawiam Krysiu :)
Usuńmuszę się w końcu skusić na tą kaczuszkę, bo wygląda przepysznie!
OdpowiedzUsuń:D Miło mi :)
UsuńLubię i to bardzo dania z kaczką:)
OdpowiedzUsuńNoo cudowna ci wyszła ta kaczucha.
OdpowiedzUsuńfajnie było tutaj zajrzeć meega fajny blog - polecam ! :)
OdpowiedzUsuńPrzepisy wręcz cudowne. W weekend jeden z nich na pewno wyrpóbuje :)
OdpowiedzUsuńŚwietnie tu szkoda że wcześniej nie trafiłem na tego bloga... Polecam
OdpowiedzUsuńpieprzyc.pl,bezzobowiazan,
randki eronino
nabyć, uczestnik, działalność gospodarcza, firmy kraków, działanie
OdpowiedzUsuńTo był naprawdę przyjemny tekst do czytania! Dziękuję autorowi za tę wspaniałą lekcję. Pozdrawiam serdecznie!
OdpowiedzUsuńWejdź na stronę,
Przejdź do strony, Zapisz się tutaj,
Wejdź na naszą stronę główną