piątek, 4 października 2013

Risotto z groszkiem

Mam ostatnio WIELKIEGO LENIA, którego nie mogę się pozbyć w żaden sposób. Nie wiem, czy to skutek chorowania moich dzieci i nieprzespanych normalnie nocy, czy brak weny twórczej? Ale jak by nie było nie chce mi się nawet za bardzo pisać
Cóż, ale posta Wam dziś zapodam , tylko zaległego i to baaaardzooooo :)






Składniki:

  • 40 dag ryżu
  • 1 puszka groszku konserwowego
  • 1 mała cebula
  • 10 dag masła
  • 10 dag tartego żółtego sera
  • 3-4 szklanki rosołu ( może być z kostki)
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • koperek
  • sól do smaku
Wykonanie:
Cebulę obieram i kroję w drobną kostkę. Na patelni roztapiam masło i podsmażam cebulę. Do cebuli wsypuję surowy ryż i stopniowo podlewam rosołem, aż będzie miękki. Doprawiam solą i kurkumą Na końcu wsypuję odsączony z zalewy groszek i starty żółty ser. Wszystko podsmażam razem przez chwilę, cały czas mieszając by nie przypalić ryżu. Nakładam na talerze i posypuje posiekanym koperkiem.

SMACZNEGO!

5 komentarzy:

  1. Świetnie wygląda, warto spróbować.
    Życzę miłego dnia!

    OdpowiedzUsuń
  2. Co to się podziało Beatko, nic nie wiem o Twoim nowym adresie bloga. A może to Twój drugi już?Jeli tak to gratuluję.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Widzisz, Bożenko, jak często tu zaglądasz :) A dzieje, się dzieje. Tak, to mój drugi blog :) I dziękuję, bardzo mi miło :) Zaglądaj częściej :)

      Usuń

Kochani, z przykrością stwierdzam, że spam się szerzy i jestem zmuszona włączyć weryfikację.Nie nadążam z moderowaniem, za utrudnienia bardzo Was przepraszam i mam nadzieję, że wybaczycie mi te niedogodności.