Na pewno większość z Was preferuje, jako dodatek do obiadu, sałatkę lub surówkę :) Ja także jestem zwolenniczką wszelkich zielonych dodatków, ale czasem mamy ochotę na coś innego niż zwykle. Tak było w przypadku tej sałatki, którą wymyśliłam na poczekaniu :) Sałata nie musi być podana tylko ze śmietaną, ale z sosem sałatkowym z musztardy starofrancuskiej lub francuskiej, która jest łagodniejsza w smaku. ja użyłam tej bardziej pikantnej i wyszła przepyszna sałatka:)
Składniki:
Awokado kroję na pół, za pomocą noża usuwam pestkę, wbijając nóż w pestkę i delikatnie przekręcam zgodnie z ruchem wskazówek zegara.
Składniki:
- 1 opakowanie sałaty florenckiej
- 2 owoce awokado
Sos do sałatki:
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
- sok wyciśnięty z połowy limonki
- sól
- pieprz
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- 1- 2 łyżeczki musztardy starofrancuskiej lub francuskiej
Wykonanie:
Liście sałaty myję pod bieżącą wodą, osuszam na ręczniku papierowym lub odwirowuję z nadmiaru wody. Dłońmi rozrywam liście na mniejsze kawałki i wrzucam do salaterki.
Zdejmuję skórkę, miąższ kroję w kawałki i dokładam do sałaty.
Oliwę, sok z limonki i cukier mieszam dokładnie, by cukier się rozpuścił, doprawiam solą i pieprzem, a na końcu dodaję musztardę. Wszystko mieszam ze sobą i sosem polewam sałatkę.
SMACZNEGO!
Proszę bardzo – następne witaminy zaserwowane przez Beatę Kuśmirek. Jak widać sztuka kulinarna nie jest tobie obca ponieważ serwujesz coraz ciekawsze dania :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Mirku :) Pozdrawiam serdecznie :)
UsuńBeatko, a już się martwiłam,że zbyt długo milczysz, a tu "wejście smoka"- sałatka świetna. Nie wiedziałam,że prowadzisz drugiego bloga. :)
OdpowiedzUsuńWidzisz, Bożenko, nie potrzebnie :) Jestem z powrotem :) Dziękuję za miłe słowa i cieplutko pozdrawiam :)
UsuńBeatko trafiasz w mój smak. Ja też uwielbiam wszelkiego rodzaju sałatki i surówki. A Twoja dzisiaj to coś co chętnie przygotuję w domu. Buziaki:)
OdpowiedzUsuńBuziaczki Krysiu i życzę smacznego :)
Usuńjakoś rzadko jadam awokado, może spróbuję w takie sałatce, wygląd smacznie:)
OdpowiedzUsuńAwokado, jak dal mnie, nie ma smaku samo w sobie, ale w połączeniu z innymi smakami jest rewelacyjne :) Pozdrawiam Justynko :)
UsuńSmaczna taka sałatka.Osobiście przekonałem się,że dodatek musztardy do sosów,dipów jest rewelacyjny w smaku.
OdpowiedzUsuńUwielbiam francuską i starofrancuską za intensywny smak i ostrość :) Dodaję ją także do wątróbki w sosie ziołowo-musztardowym. Pycha !!! Pozdrawiam Chris :)
UsuńBeatko pyszna sałatka, dodatek musztardy super! pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńMiło mi Zuziu :D Pozdrawiam cieplutko :)
UsuńO tak,musztarda :) osobiście dodaję ją do każdej panierki - palce lizać ;)
OdpowiedzUsuń:D Do panierki nie dodawałam, ale wszystko przede mną :) Pozdrawiam serdecznie :)
Usuń