Nie pierwszy raz robiłam jajka pod beszamelem, ale pierwszy raz podałam je z duszonymi pieczarkami i to było to, czego mi najbardziej brakowało, by dopełnić smak. Danie przygotowuje się bardzo szybko, gdyż podczas gotowania jajek można spokojnie przygotować sos beszamelowy i poddusić pieczarki :D Polecam wszystkim zapracowanym :)
Składniki:
Składniki:
- jajka ugotowane na twardo- po 3 - 4 na osobę
Sos beszamelowy:
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2-3 łyżki śmietany 12%-18%
- 1 szklanka mleka
- 1 łyżeczka przyprawy Kucharek
- sól
- pieprz
- opcjonalnie woda przegotowana
- 200 gram pieczarek
- 1 łyżka masła
Dodatkowo:
- pęczek szczypiorku
- pieprz kolorowy
Wykonanie:
Jajka ugotowane na twardo zalewam zimną wodą, obieram ze skorupek i kroję na połówki.
Masło rozpuszczam na patelni, zasmażam na nim mąkę, aż powstanie kula, dodaję śmietanę i mieszam dokładnie . Gdy składniki się połączą, stopniowo dolewam mleko i mieszam by nie było grudek. Jeżeli sos jest zbyt gęsty dolewam przegotowaną wodę, aż nabierze odpowiedniej konsystencji. Doprawiam do smaku przyprawą, solą i pieprzem.
Oczyszczone pieczarki kroję w plastry i podsmażam na łyżce masła. Duszę do chwili, gdy odparują i zmniejszą swoją objętość.
Na każdy talerz układam po porcji przekrojonych jajek, polewam sosem beszamelowym.Dokładam duszone pieczarki. Całość posypuję posiekanym szczypiorkiem i kolorowym pieprzem. Podaję z pieczywem.
Takie proste danie, a ile przyjemności może sprawic podniebieniu :)
OdpowiedzUsuńZgadza się, czasem nie trzeba wiele, by wiele uzyskać :) Pozdrawiam :)
UsuńOj – niby takie proste, ale zrobić dobry sos beszamelowy nie jest takie łatwe – chętnie bym się wprosił na wyżerkę :) Zaprosisz?
OdpowiedzUsuńOczywiście :) Zapraszam serdecznie :)
UsuńBardzo lubię beszamel i mogę go jeść dosłownie ze wszystkim. Ale cóż jak moi domownicy nie tkną, a więc jak robię to tylko dla siebie. Pozdrawiam Beatko :)
OdpowiedzUsuńElu, ty jajka pod beszamelem, a domownicy dieta cud :D Pozdrawiam cieplutko :)
UsuńBardzo lubię proste smaczne dania. Kupiłam trochę kurek i zrobię na pewno. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńW takim razie życzę smacznego Weroniko :) Pozdrawiam :)
UsuńTakich jeszcze nie robiłam:)
OdpowiedzUsuńPolecam, bardzo smaczne danie :)
UsuńDziękuję :)
OdpowiedzUsuńŚwietne danie na kolację!
OdpowiedzUsuńpolecam :)
Usuń