Mam nadzieję, że lubicie pierogi faszerowane mięsem? Moja mała uwielbia i ostatnio nie dawała mi spokoju, więc musiałam je zrobić. Są pyszne i nie za suche. Idealne! Polecam :)
Ciasto na pierogi:
Ciasto na pierogi:
- 2 szklanki mąki
- 3 łyżki oliwy
- sól
- gorąca woda
Farsz:
- 1 kg łopatki
- marchew
- pietruszka
- kawałek selera korzeniowego
- liść laurowy
- ziele angielskie
- 3 cebule
- jajko
- sól
- pieprz
- wywar jarzynowo-mięsny
Wykonanie:
Mięso oczyszczam i gotuję razem z warzywami i przyprawami, aż będzie miękkie. Wyjmuję, studzę, przepuszczam przez maszynkę do mięsa razem z ugotowanymi warzywami. Doprawiam do smaku solą i pieprzem, dodaję jajko i mieszam na jednolita masę. W razie konieczności dolewam odrobinę wywaru z gotowania. Masę mięsna odstawiam.
Składniki na ciasto zagniatam, rozwałkowuję cienki placek, wykrawam szklanką krążki, na każdy nakładam po łyżce farszu i zlepiam brzegi.
W dużym garnku zagotowuję wodę z odrobina soli i wrzucam, partiami pierogi, na wrzątek. Czekam, aż wypłyną i gotuję 5-8 min, wyławiam łyżką cedzakową, układam na talerzach.
Cebule kroję w kostkę, podsmażam na tłuszczu, nakładam pierogi i okraszam podsmażoną cebulką.
SMACZNEGO!
Składniki na ciasto zagniatam, rozwałkowuję cienki placek, wykrawam szklanką krążki, na każdy nakładam po łyżce farszu i zlepiam brzegi.
W dużym garnku zagotowuję wodę z odrobina soli i wrzucam, partiami pierogi, na wrzątek. Czekam, aż wypłyną i gotuję 5-8 min, wyławiam łyżką cedzakową, układam na talerzach.
Cebule kroję w kostkę, podsmażam na tłuszczu, nakładam pierogi i okraszam podsmażoną cebulką.
SMACZNEGO!
A zostało coś dla mnie :-)
OdpowiedzUsuńPewnie!!! Pośpiesz się, to może zdążysz :D
UsuńMoje ulubione to właśnie pierogi z mięsem, mniam:)
OdpowiedzUsuńPyszne pierogi, wspaniały obiadek
OdpowiedzUsuńSmakowite!!!
OdpowiedzUsuńCoś wspaniałego, takie właśnie pierogi są najlepsze :)
OdpowiedzUsuńPierogi to gwóżdż menu smacznej kuchni. Jakiego smaku mi narobiłaś...
OdpowiedzUsuńNo i takie dania to ja lubię. W ogóle pierogi uwielbiam w różnych wariacjach i chyba jeszcze takich nie jadłam nigdy, żeby mi nie smakowały. Z mięsem są ekstra. U nas robione czasem z mięska z rosołu na drugi dzień ;) Zapraszam w wolnej chwili do mnie na blog.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam cieplutko.
Megly.
Najbardziej pierogi smakują mi z białym serem, ale takimi z mięsem też bym nie pogardziła ^^
OdpowiedzUsuńNajlepiej jeszcze, z dodatkiem przysmażonej cebulki :)
Aż zgłodniałam ^^
Lubię pierogi z mięsem. Często wykorzystuję mięso po ugotowanym rosole, który gotuję z dodatkiem mięsa wołowego. Narobiłaś mi Beatko takiego smaka na pierożki, że chyba zrobię :)
OdpowiedzUsuńPyszne pierożki :) uwielbiam z mięsem :)
OdpowiedzUsuńja bardzo lubię, choć sama rzadko robię, czekam na produkcję od mamy:)
OdpowiedzUsuńteraz to chodzą za mną takie z owocami:)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że trafiłam w Wasze gusta :)
OdpowiedzUsuńPyszne są pierogi z mięsem, a Twoje wyglądają na prawdę apetycznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńZjadłabym takie domowe pierożki, oj muszą smakować wyśmienicie!
OdpowiedzUsuńna pewno smaczne pierogi:)
OdpowiedzUsuńSwojskie pierogi z mięsem i cebulką - to najlepsze jedzenie :) Bardzo ładne i zgrabne ci wyszły te pierożki, podziwiam kunszt :}
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
UsuńJak u mamy smacznie i domowo :)
OdpowiedzUsuńPierożki z mięsem pycha. Ile zrobisz tyle pójdzie/ Pozdrawiam Beatko
OdpowiedzUsuńSmaczna klasyka, mój syn za nimi przepada :)
OdpowiedzUsuńLubię pierogi! Najbardziej z kapustą i grzybami ale z mięskiem też mogą być. Tylko czasu ciągle brakuje na ich lepienie.
OdpowiedzUsuńCieplutko pozdrawiam.
ale tu jest super !
OdpowiedzUsuń