sobota, 18 kwietnia 2015

Pierogi z mięsem

Mam nadzieję, że lubicie pierogi faszerowane mięsem? Moja mała uwielbia i ostatnio nie dawała mi spokoju, więc musiałam je zrobić. Są pyszne i nie za suche.  Idealne! Polecam :)






Ciasto na pierogi:

  • 2 szklanki mąki
  • 3 łyżki oliwy
  • sól
  • gorąca woda
Farsz:
  • 1 kg łopatki
  • marchew
  • pietruszka
  • kawałek selera korzeniowego
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • 3 cebule
  • jajko
  • sól
  • pieprz
  • wywar jarzynowo-mięsny
Wykonanie:
Mięso oczyszczam i gotuję razem z warzywami i przyprawami, aż będzie miękkie. Wyjmuję, studzę, przepuszczam przez maszynkę do mięsa razem z ugotowanymi warzywami. Doprawiam do smaku solą i pieprzem, dodaję jajko i mieszam na jednolita masę. W razie konieczności dolewam odrobinę wywaru z gotowania. Masę mięsna odstawiam.


Składniki na ciasto zagniatam, rozwałkowuję cienki placek, wykrawam szklanką krążki, na każdy nakładam po łyżce farszu i zlepiam brzegi.
W dużym garnku zagotowuję wodę z odrobina soli i wrzucam, partiami pierogi, na wrzątek. Czekam, aż wypłyną i gotuję 5-8 min, wyławiam łyżką cedzakową, układam na talerzach.
Cebule kroję w kostkę, podsmażam na tłuszczu, nakładam pierogi i okraszam podsmażoną cebulką.



SMACZNEGO!

25 komentarzy:

  1. Moje ulubione to właśnie pierogi z mięsem, mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Coś wspaniałego, takie właśnie pierogi są najlepsze :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pierogi to gwóżdż menu smacznej kuchni. Jakiego smaku mi narobiłaś...

    OdpowiedzUsuń
  4. No i takie dania to ja lubię. W ogóle pierogi uwielbiam w różnych wariacjach i chyba jeszcze takich nie jadłam nigdy, żeby mi nie smakowały. Z mięsem są ekstra. U nas robione czasem z mięska z rosołu na drugi dzień ;) Zapraszam w wolnej chwili do mnie na blog.
    Pozdrawiam cieplutko.
    Megly.

    OdpowiedzUsuń
  5. Najbardziej pierogi smakują mi z białym serem, ale takimi z mięsem też bym nie pogardziła ^^
    Najlepiej jeszcze, z dodatkiem przysmażonej cebulki :)
    Aż zgłodniałam ^^

    OdpowiedzUsuń
  6. Lubię pierogi z mięsem. Często wykorzystuję mięso po ugotowanym rosole, który gotuję z dodatkiem mięsa wołowego. Narobiłaś mi Beatko takiego smaka na pierożki, że chyba zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyszne pierożki :) uwielbiam z mięsem :)

    OdpowiedzUsuń
  8. ja bardzo lubię, choć sama rzadko robię, czekam na produkcję od mamy:)

    OdpowiedzUsuń
  9. teraz to chodzą za mną takie z owocami:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Cieszę się, że trafiłam w Wasze gusta :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Pyszne są pierogi z mięsem, a Twoje wyglądają na prawdę apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Zjadłabym takie domowe pierożki, oj muszą smakować wyśmienicie!

    OdpowiedzUsuń
  13. Swojskie pierogi z mięsem i cebulką - to najlepsze jedzenie :) Bardzo ładne i zgrabne ci wyszły te pierożki, podziwiam kunszt :}

    OdpowiedzUsuń
  14. Jak u mamy smacznie i domowo :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Pierożki z mięsem pycha. Ile zrobisz tyle pójdzie/ Pozdrawiam Beatko

    OdpowiedzUsuń
  16. Smaczna klasyka, mój syn za nimi przepada :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Lubię pierogi! Najbardziej z kapustą i grzybami ale z mięskiem też mogą być. Tylko czasu ciągle brakuje na ich lepienie.
    Cieplutko pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń

Kochani, z przykrością stwierdzam, że spam się szerzy i jestem zmuszona włączyć weryfikację.Nie nadążam z moderowaniem, za utrudnienia bardzo Was przepraszam i mam nadzieję, że wybaczycie mi te niedogodności.