Uwielbiam cukinię w każdej postaci, a że miałam tylko jeden większy okaz to i miałam problem co z nią zrobić:D W końcu zdecydowałam się usmażyć placki podobne do ziemniaczanych, które najlepiej smakują z kropelką sosu tabasco. Tylko ze względu na moją najmłodszą pociechę zamieniłam sos tabasco na ketchup pikantny. Też smakują niesamowicie, ale jednak tabasco bardziej mi pasowało do lekko słodkawych placków. A Wy, który dodatek wybierzecie?
Składniki:
Składniki:
- 1 duża cukinia
- 2-3 marchewki
- 2 jajka
- sól
- pieprz
- ok 1 szklanka mąki
- olej do smażenia
- ketchup lub sos tabasco
Wykonanie:
Cukinię i marchew myję, obieram ze skórki i ścieram na tarce o dużych oczkach.
Wbijam dwa jajka, dodaję sól i pieprz do smaku i wszystko mieszam. Następnie wsypuję mąkę i ponownie mieszam.
Po mimo, że początkowo wcale się na to nie zanosi, w miarę upływu czasu ciasto nabiera co raz to luźniejszej konsystencji.
Na patelni rozgrzewam olej i łyżką nakładam niewielkie porcje ciasta i smażę na rumiano z obydwu stron.
Usmażone polewam pikantnym ketchupem lub, dla zaostrzenia smaku, sosem tabasco.
SMACZNEGO!
Powyciągaj marchewkę i możesz mnie poczęstować. :):DD
OdpowiedzUsuńWitaj Beatko..placuszki z cukinii są pyszne, a Twoje wyglądają na chrupiące..aż się zaśliniłam. :(
Polecam do nich sos czosnkowy na bazie jogurtu. :)
Marchewki powyciągane :DD Specjalnie dla Ciebie Elu:) Ale sosu czosnkowego nie dostaniesz tylko tabasco:) Najlepszy!!!!
UsuńDoskonały dobrym rozwiązaniem! Lubię dużo!
OdpowiedzUsuńCieszę się:) pozdrawiam
Usuń