- 1/2 kg mięsa mielonego
- 2 średniej wielkości cebule
- 1 jajko
- sól
- pieprz
- majeranek
- bułka tarta
- 1/2 szklanki zimnej wody
- 1/2 kg pieczarek
- mąka do obtoczenia pulpetów
- olej do smażenia kotletów
- masło do podduszenia pieczarek
Sos pomidorowy:
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2-3 łyżki śmietany 18%
- ok 1 litr wywaru z jarzyn
- 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa
Wykonanie:
Cebule obieram i szatkuję, dodaję mięso mielone, jajka, sól, pieprz i majeranek. Wszystko mieszam ze sobą. Dolewam wodę i wsypuję bułkę tartą. Pieczarki myję pod bieżącą wodą i kroje w pół talarki. Podsmażam na rozgrzanym maśle.
Z mięsa formuję około dwudziestu niewielkich kulek, które rozgniatam na płasko. Na środku każdego z dziesięciu placuszków układam po łyżce farszu z pieczarek.
Przykrywam pozostałymi placuszkami mięsnymi i delikatnie formuje kulki.
Gotowe obtaczam w mące i smażę na rumiano na gorącym oleju.
Usmażone pulpety przekładam do naczynia żaroodpornego i zabezpieczam przed wystygnięciem.Gotowe obtaczam w mące i smażę na rumiano na gorącym oleju.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Kochani, z przykrością stwierdzam, że spam się szerzy i jestem zmuszona włączyć weryfikację.Nie nadążam z moderowaniem, za utrudnienia bardzo Was przepraszam i mam nadzieję, że wybaczycie mi te niedogodności.