niedziela, 30 czerwca 2013

Schabowe pod serową pierzynką w sosie chrzanowym

 Niedzielny obiad nie może być nudny, czy taki sobie. Czemu? Nie mam pojęcia, ale tak się jakoś u nas utarło, że na niedzielę powinien być kotlet. Lecz moje smyki są tak wybredne, że ciężko im dogodzić. To sobie poszperałam po lodówce i znalazłam to i owo, i tak oto, metodą prób i błędów, zagościł na naszym stole taki obiad.
Jest pyszny, naprawdę. Ostro- kwaśny, z wyczuwalną nutą chrzanu.










Składniki:

  • ok 1 kg schabu bez kości
  • sól
  • pieprz
  • sól czosnkowa lub czosnek granulowany
  • 2-3 jajka
  • bułka tarta
  • tłuszcz do smażenia
Sos:
  • 1/2 pojemnika śmietany 18%
  • 2-3 łyżki majonezu
  • 2-3 łyżeczki tartego chrzanu
  • sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
  • 20 dag żółtego sera
  • gałka muszkatołowa
Wykonanie:

Mięso myję, osuszam i kroje w cienkie plastry.Rozbijam i nacieram solą i pieprzem. Jajka wbijam do miseczki, dodaję sól czosnkową i mieszam za pomocą widelca. Do drugiej miseczki wsypuję bułkę tartą. Każdy plaster mięsa obtaczam najpierw w jajku a następnie w tartej bułce i smażę kotlety, na rozgrzanym  tłuszczu, z obu stron na złoty kolor.



Usmażone przekładam do żaroodpornego naczynia . 


 Śmietanę, majonez i chrzan mieszam razem. Doprawiam solą oraz sokiem z cytryny i polewam tym sosem kotlety.
Wierzch posypuję startym żółtym serem oraz gałką muszkatołową i wstawiam do piekarnika nagrzanego do temperatury 180'C-200'C na ok 15-20 min. 
 Gotowe podaję z ziemniakami z wody i surówką .

SMACZNEGO!

11 komentarzy:

  1. O Kobietko....pułk wojska karmisz? ..podziel się z biednym wędrowcem :)
    Lubię wszelakie mięsa z serem i dodatkami...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dla całego pułku nie wystarczy, ale dal Ciebie, Elu, na pewno:)

      Usuń
  2. Miało być- dla Ciebie- wkradła mi się literówka:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Oj, chyba nawet ja, mimo moich starych wegetariańskich przyzwyczajeń, bym się skusiła :) Ale dużo sera mmm!
    dariawkuchni.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, za te miłe słowa:) I proponuję zamienić schab na rybę. Sama jestem ciekawa takiej wersji dania. Ryba zapiekana z serem w sosie chrzanowym-nieźle brzmi:D

      Usuń
  4. Fajny przepis i z rybą ten sosik na pewno też jest bardzo dobry.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I teraz zastanawiam się czy nie zrobić na obiad ryby:D

      Usuń
  5. Miło mi to słyszec :) Dziękuję :)
    Ściskam ciepło!

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciekawe danie, mnie zachwyciło, jestem mięsożerna, uwielbiam ser i chrzan :) dla mnie bomba :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę z tego powodu:) Mam nadzieję, że będzie smakowało:)

      Usuń

Kochani, z przykrością stwierdzam, że spam się szerzy i jestem zmuszona włączyć weryfikację.Nie nadążam z moderowaniem, za utrudnienia bardzo Was przepraszam i mam nadzieję, że wybaczycie mi te niedogodności.