Niedzielny obiad nie może być nudny, czy taki sobie. Czemu? Nie mam pojęcia, ale tak się jakoś u nas utarło, że na niedzielę powinien być kotlet. Lecz moje smyki są tak wybredne, że ciężko im dogodzić. To sobie poszperałam po lodówce i znalazłam to i owo, i tak oto, metodą prób i błędów, zagościł na naszym stole taki obiad.
Jest pyszny, naprawdę. Ostro- kwaśny, z wyczuwalną nutą chrzanu.
Składniki:
Jest pyszny, naprawdę. Ostro- kwaśny, z wyczuwalną nutą chrzanu.
Składniki:
- ok 1 kg schabu bez kości
- sól
- pieprz
- sól czosnkowa lub czosnek granulowany
- 2-3 jajka
- bułka tarta
- tłuszcz do smażenia
Sos:
- 1/2 pojemnika śmietany 18%
- 2-3 łyżki majonezu
- 2-3 łyżeczki tartego chrzanu
- sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
- 20 dag żółtego sera
- gałka muszkatołowa
Wykonanie:
Mięso myję, osuszam i kroje w cienkie plastry.Rozbijam i nacieram solą i pieprzem. Jajka wbijam do miseczki, dodaję sól czosnkową i mieszam za pomocą widelca. Do drugiej miseczki wsypuję bułkę tartą. Każdy plaster mięsa obtaczam najpierw w jajku a następnie w tartej bułce i smażę kotlety, na rozgrzanym tłuszczu, z obu stron na złoty kolor.
Usmażone przekładam do żaroodpornego naczynia .
Śmietanę, majonez i chrzan mieszam razem. Doprawiam solą oraz sokiem z cytryny i polewam tym sosem kotlety.
Wierzch posypuję startym żółtym serem oraz gałką muszkatołową i wstawiam do piekarnika nagrzanego do temperatury 180'C-200'C na ok 15-20 min.
Gotowe podaję z ziemniakami z wody i surówką .
O Kobietko....pułk wojska karmisz? ..podziel się z biednym wędrowcem :)
OdpowiedzUsuńLubię wszelakie mięsa z serem i dodatkami...
Dla całego pułku nie wystarczy, ale dal Ciebie, Elu, na pewno:)
UsuńMiało być- dla Ciebie- wkradła mi się literówka:)
OdpowiedzUsuńOj, chyba nawet ja, mimo moich starych wegetariańskich przyzwyczajeń, bym się skusiła :) Ale dużo sera mmm!
OdpowiedzUsuńdariawkuchni.
Dziękuję, za te miłe słowa:) I proponuję zamienić schab na rybę. Sama jestem ciekawa takiej wersji dania. Ryba zapiekana z serem w sosie chrzanowym-nieźle brzmi:D
UsuńFajny przepis i z rybą ten sosik na pewno też jest bardzo dobry.
OdpowiedzUsuńI teraz zastanawiam się czy nie zrobić na obiad ryby:D
UsuńMiło mi to słyszec :) Dziękuję :)
OdpowiedzUsuńŚciskam ciepło!
:)
UsuńCiekawe danie, mnie zachwyciło, jestem mięsożerna, uwielbiam ser i chrzan :) dla mnie bomba :)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę z tego powodu:) Mam nadzieję, że będzie smakowało:)
Usuń