Pyszna zupa na bazie podsmażanej cebuli. Bardzo, ale to bardzo sycąca. Przepis znalazłam w starej "Oliwii" i wybrałam ten, gdyż ta zupa ma być po Włosku:D
W oryginale z ryżem ugotowanym na wywarze z kurczaka z jarzynami, ale tę część pominęłam. I bardzo dobrze, bo bez ryżu i tak nie zły zapychacz:)
Składniki:
W oryginale z ryżem ugotowanym na wywarze z kurczaka z jarzynami, ale tę część pominęłam. I bardzo dobrze, bo bez ryżu i tak nie zły zapychacz:)
Składniki:
- 40 dag cebuli
- 2 szklanki mleka
- 2 łyżki masła
- 2 szklanki wywaru z jarzyn ( może być z kostki)
- sól
- 1 łyżka cukru
- 1 pęczek szczypioru
- pieprz
- gałka muszkatołowa
- kurkuma
Wykonanie:
Cebulę obieram, siekam i podsmażam na rozgrzanej maśle, aż lekko zbrązowieje. Zalewam mlekiem i gotuję do miękkości. Miksuję za pomocą blendera na krem. Cukier karmelizuję na rozgrzanej patelni i dodaję do zupy. Dolewam gorący wywar z jarzyn. Doprawiam do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Delikatnie zabarwiam kurkumą i gotuję wszystko razem przez kilka minut. Szczypiorek myję, kroję i posypuję po wierzchu zupę. Dodatkowo przed podaniem, można posypać wierzch tartym parmezanem.
SMACZNEGO!
Powoli nadrabiam swoje zaległości jeśli chodzi o zupy. Cebulowej też jeszcze nigdy nie jadłam, ale ten post przekonuje mnie do niej :)
OdpowiedzUsuńdariawkuchni.blogspot.com
Pora najwyższa:) Jeśli nie posmakuje, poszukaj innej wersji tej zupy. Moja pierwsza była totalnym niewypałem:D Pozdrawiam
UsuńPrzyznam się bez bicia....nie robiłam nigdy, może to dlatego, że nie przepadam za cebulą. Ale może czas to zmienić? Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńJa już raz próbowałam, ale wszyscy kręcili nosami, a teraz nie powiedziałam co gotuję i byli zachwyceni:) Spróbuj Elu, może akurat zmienisz nastawienie co do cebuli:)
UsuńZupełnie inna cebulowa
OdpowiedzUsuńFaktycznie, jest inna, ale o wiele lepiej smakowała moim dziatkom, niż poprzednia. A to dopiero moja druga z życiu:)
UsuńCebulowa zupa jest świetna. Też dopiero niedawno ją odkryłam, ale z ogromnym sukcesem :) Twoja inna ale warto wypróbować :)
OdpowiedzUsuńMoja pierwsza to porażka, a ta zaś rewelacja:) Próbuj Justynko, może i ta wersja Ci posmakuje:)
UsuńNam wyszła super, tylko dodaliśmy jeszcze żółty ser i troszeczkę chilli. Przepis świetny!
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że smakowała:) Zupa za pewne była bardziej sycąca, przez dodatek sera oraz mniej słodkawa w smaku, dzięki chilli :) Pozdrawiam sedecznie
Usuń