Do tego dania użyłam wątróbek drobiowych, ale bardzo często korzystam z wątróbki wieprzowej. Przyznam , że drobiowe są o wiele delikatniejsze w smaku i bardziej miękkie. Polecam tą wersję, o wiele lepsza:)
Składniki:
- 1,2 kg wątróbek drobiowych
- 3 cebule
- 1/2 pojemnika śmietany 18%
- 1/2 słoika musztardy francuskiej
- 2 szklanki bulion warzywnego (może być z kostki)
- sól
- pieprz
- majeranek
- oregano
- słodka mielona papryka
- 2-3 łyżki oleju
Wykonanie:
Wątróbki myję pod bieżącą wodą, osączam na sicie i wrzucam na dość mocno rozgrzany tłuszcz. Cebulę kroje w piórka i dodaję do zrumienionej wątróbki i duszę, aż cebula będzie szklista od czasu do czasu podlewając wywarem. Doprawiam do smaku przyprawami, dodaję musztardę i duszę przez kilka minut pod przykryciem. Na końcu zaprawiam śmietaną. Podaje z pieczywem lub z ryżem.
SMACZNEGO!
Witam jestem krwiodawcą, i zawsze po zdaniu krwi muszę sobie podnieś poziom żelaza, a że przy okazji jestem na diecie to czekolada nie wchodzi w grę, więc najlepszym źródłem żelaza jest wątróbka. A że na "tradycyjny sposób" jakoś nie jest powalająca, to postanowiłem poszukać coś w innym guście. I co wam powiem REWELKA!!! Nawet moja żona, która nie je wątróbki się skusiła i danie to weszło na stałe do naszego jadłospisu, z tym że ja podaję nie z gotowanym ryżem, ale z risottem. Ale powtórzę jeszcze raz wątróbki REWELKA!!!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Sylwek
Bardzo mi miło, że przepis przypadł do gustu :) Pozdrawiam serdecznie i życzę Wesołych Świąt :)
Usuń