Ten przepis znalazłam na stronie Kauflandu i od razu stwierdziłam, że muszę zrobić taki gulasz, a że mam bujną wyobraźnię to czytając przepis od razu go widziałam, jak się gotuję i jak smakuje:) Smak i zapach tego dania przebija wszystko. Moja familia również była pod wrażeniem . Polecam, naprawdę warto :)
Składniki:
Składniki:
- 1 kurczak
- 1 marchew
- 1 cebula
- 2 papryki czerwone
- 100 g pieczarek
- 100 g oliwek marynowanych
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 szklanka bulionu , może być z kostki
Marynata:
- 1 cytryna
- 1 pełna łyżeczka imbiru mielonego
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka płynnego miodu
- 1 łyżeczka płaska cynamonu
- 4 - 5 goździków
- szczypta szafrany
- szczypta kardamonu
- sól
- pieprz kajeński
Wykonanie:
Kurczaka myję osuszam, zdejmuję skórę i usuwam kości. Mięso pokroję w kawałki, wkładam do miski, dodaję miód, sok wyciśnięty z cytryny i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiam imbirem, cynamonem, szafranem, kardamonem, solą i pieprzem kajeńskim. Dodaję goździki, mieszam, nakrywam folią spożywczą i odstawiam na godzinę do lodówki.
Po tym czasie rozgrzewam oliwę i wrzucam kawałki mięsa obsmażając je na rumiano. Dodaję paprykę pokrojoną w paski, cebulę pokrojoną w piórka, marchew pokrojoną w plastry. Na końcu wrzucam pieczarki pokrojone w plastry i podsmażam, cały czas mieszając, aż warzywa zmiękną.
Do potrawki wlewam bulion, przykrywam i duszę na wolnym ogniu około 30 minut. Na końcu dodaję oliwki i startą skórkę z cytryny i duszę jeszcze 10 minut. Podałam z ryżem, ale można z kaszą kuskus lub pieczywem.
SMACZNEGO!
Po tym czasie rozgrzewam oliwę i wrzucam kawałki mięsa obsmażając je na rumiano. Dodaję paprykę pokrojoną w paski, cebulę pokrojoną w piórka, marchew pokrojoną w plastry. Na końcu wrzucam pieczarki pokrojone w plastry i podsmażam, cały czas mieszając, aż warzywa zmiękną.
Do potrawki wlewam bulion, przykrywam i duszę na wolnym ogniu około 30 minut. Na końcu dodaję oliwki i startą skórkę z cytryny i duszę jeszcze 10 minut. Podałam z ryżem, ale można z kaszą kuskus lub pieczywem.
SMACZNEGO!
uwielbiam takie aromatyczne dania, na pewno zagości i u mnie na stole :-)
OdpowiedzUsuńMałgosiu, czekam w takim razie na Twoją opinię :) Pozdrawiam serdecznie :)
UsuńBardzo aromatyczny, doprawiony zupełnie w innym stylu niż polskie smaki, zwłaszcza ten cynamon mnie intryguje.
OdpowiedzUsuńJak wiesz cynamon w ogóle nie zmienia smaku potraw, za to zapach ma bardzo intensywny. Pachnie niesamowicie i tak też smakuje, polecam :)
UsuńTo jest smaczne.
OdpowiedzUsuńZgadzam się, nawet bardzo smaczne :) Pozdrawiam Chris :)
UsuńAromatyczne danie, mniam :)
OdpowiedzUsuńOj, aromatyczne, niesamowicie :) Pozdrawiam serdecznie :)
UsuńBeatko, ja też jestem pod wrażeniem. Świetny przepis. U mnie w domu też byliby chętni na zjedzenie tego gulaszu :)
OdpowiedzUsuńPolecam, Krysiu:) Jest naprawdę pyszny :)
UsuńTyle osób do świetnego gulaszu to pewnie dla mnie już nawet ociupiny nie ma. Powinienem zabrać Beatę do mojej kuchni, wypożyczyć lub porwać na parę tygodni :)
OdpowiedzUsuńZa późno przychodzisz na poczęstunek :D
Usuń