poniedziałek, 27 stycznia 2014

Tadżin-marokański gulasz korzenny

Ten przepis znalazłam na stronie Kauflandu i od razu stwierdziłam, że muszę zrobić taki gulasz, a że mam bujną wyobraźnię to czytając przepis od razu go widziałam, jak się gotuję i jak  smakuje:)  Smak i zapach tego dania przebija wszystko. Moja familia również była pod wrażeniem . Polecam, naprawdę warto :)




Składniki:
  • 1 kurczak
  • 1 marchew
  • 1 cebula
  • 2 papryki czerwone
  • 100 g pieczarek
  • 100 g oliwek marynowanych
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 szklanka bulionu , może być z kostki
Marynata:
  • 1 cytryna
  • 1 pełna łyżeczka imbiru mielonego
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • 1 łyżeczka płaska cynamonu
  • 4 - 5 goździków
  • szczypta szafrany
  • szczypta kardamonu
  • sól
  • pieprz kajeński
Wykonanie:
Kurczaka myję osuszam, zdejmuję  skórę i usuwam kości. Mięso pokroję w kawałki, wkładam do miski, dodaję miód, sok wyciśnięty z cytryny i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiam  imbirem, cynamonem, szafranem, kardamonem, solą i pieprzem kajeńskim. Dodaję goździki, mieszam, nakrywam folią spożywczą i odstawiam na godzinę do lodówki.


Po tym czasie rozgrzewam oliwę i wrzucam kawałki mięsa obsmażając je na rumiano. Dodaję paprykę pokrojoną w  paski, cebulę  pokrojoną w piórka, marchew pokrojoną w plastry. Na końcu wrzucam pieczarki pokrojone w plastry i podsmażam, cały czas mieszając, aż warzywa zmiękną.


Do potrawki wlewam bulion, przykrywam i duszę na wolnym ogniu około 30 minut. Na końcu dodaję oliwki i startą skórkę z cytryny i duszę jeszcze 10 minut. Podałam z ryżem, ale można z kaszą kuskus lub pieczywem.

SMACZNEGO!

12 komentarzy:

  1. uwielbiam takie aromatyczne dania, na pewno zagości i u mnie na stole :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Małgosiu, czekam w takim razie na Twoją opinię :) Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  2. Bardzo aromatyczny, doprawiony zupełnie w innym stylu niż polskie smaki, zwłaszcza ten cynamon mnie intryguje.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak wiesz cynamon w ogóle nie zmienia smaku potraw, za to zapach ma bardzo intensywny. Pachnie niesamowicie i tak też smakuje, polecam :)

      Usuń
  3. Odpowiedzi
    1. Zgadzam się, nawet bardzo smaczne :) Pozdrawiam Chris :)

      Usuń
  4. Odpowiedzi
    1. Oj, aromatyczne, niesamowicie :) Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  5. Beatko, ja też jestem pod wrażeniem. Świetny przepis. U mnie w domu też byliby chętni na zjedzenie tego gulaszu :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Tyle osób do świetnego gulaszu to pewnie dla mnie już nawet ociupiny nie ma. Powinienem zabrać Beatę do mojej kuchni, wypożyczyć lub porwać na parę tygodni :)

    OdpowiedzUsuń

Kochani, z przykrością stwierdzam, że spam się szerzy i jestem zmuszona włączyć weryfikację.Nie nadążam z moderowaniem, za utrudnienia bardzo Was przepraszam i mam nadzieję, że wybaczycie mi te niedogodności.