środa, 19 marca 2014

Schab duszony z limonką




Składniki:

  • 1 kg schabu bez kości
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • tymianek
  • 2 cebule
  • 1/2 szklanki octu winnego
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 1 limonka
Wykonanie:
Mięso myję i osuszam na ręczniku papierowym. Z soli, zmiażdżonego czosnku, pieprzu i tymianku robię pastę i nacieram mięso. Cebulę kroję w piórka, przekładam do salaterki, dolewam ocet, wkładam mięso, zakrywam folią spożywczą i wstawiam do lodówki co najmniej na godzinę. Najlepiej zostawić na całą noc. Po tym czasie mięso przekładam do rękawa do pieczenia i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200'C na 1 1/2- 2 godzin. Wyjmuję i zabezpieczam przed wystygnięciem. 
Na patelni rozgrzewam olej, dodaję cebulę z duszenia, podsmażam, zagęszczam mąką, zasmażam, rozprowadzam woda i gotuję 10 minut. Doprawiam solą, pieprzem i sosem sojowym. Sos przecieram przez sito.
Limonkę oparzam wrzątkiem i szoruję, dzielę na ósemki. Masło rozpuszczam na patelni, podsmażam cząstki limonki. Limonki przekładam na talerz, a tłuszcz dolewam do sosu. Pieczeń dzielę na porcje, polewam sosem pieczeniowym. Podaję z ziemniakami i cząstkami limonek.



SMACZNEGO!

16 komentarzy:

  1. Mięsko fantastyczne a sosik, jak marzenie. Beatko wpraszam się do Ciebie na obiad :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z miłą chęcią Cię ugoszczę Krysiu :) zapraszam serdecznie :)

      Usuń
  2. Intrygujący pomysł - może być ciekawie :)

    W kwestii formalnej jeśli możzna - zaginęła Ci Beato limonka wśród składników ;)
    Pozdrówki
    Anai

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, że można, a nawet trzeba :) Limonka już na miejscu :) Dziękuję i pozdrawiam :)

      Usuń
  3. To jest to co mój mąż lubi najbardziej. Schabik. Dodatki też mogą być. Poważnie. Przepis prosty ale super.

    OdpowiedzUsuń
  4. U mnie ślubny zje każdy kawałek mięska, a połączenie z owocami to już moja słabość:) Beatko pysznie się zapowiada, muszę wypróbować:)
    pozdrawiam cieplutko:)

    OdpowiedzUsuń
  5. I to jest obiad :) Uwielbiam taki schabik, a w takiej wersji jeszcze nie miałem okazji skosztować

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo lubię właśnie tak przygotowane mięsko. Trochę pysznego sosiku i... Och, strasznie mnie kusisz. Pozdrawiam Beatko i miłego wiosennego dnia życzę

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i wzajemnie miłego :) A kusić troszkę muszę :) Pozdrawiam Weroniko

      Usuń
  7. rewelacyjny ten schabik Beatko, pewnie zagości u mnie na niedzielnym obiedzie :-)
    Pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam takie jedzonko ;)
    Pozdrawiam ;D

    OdpowiedzUsuń

Kochani, z przykrością stwierdzam, że spam się szerzy i jestem zmuszona włączyć weryfikację.Nie nadążam z moderowaniem, za utrudnienia bardzo Was przepraszam i mam nadzieję, że wybaczycie mi te niedogodności.