czwartek, 6 marca 2014

Łazanki z kapustą

Łazanki z kapustą-danie o którym kompletnie zapomniałam, a które raz przygotowane, na pewno zagości na dłużej:)




Składniki na łazanki:


Składniki:

  • 1/2 kg kapusty kiszonej
  • 20 dag pieczarek
  • 3 cebule
  • 2 marchewki
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz 
  • woda
Wykonanie:
Łazanki przygotowuję tak samo jak makaron domowy. Wszystkie składniki zgniatam, rozwałkowuję bardzo cienko i kroję w paski szerokości około 2 cm. Układam jeden na drugi i kroję w kwadraty. Wrzucam na wrzącą i osolona wodę i gotuje od wypłynięcia około 5 minut. Odcedzam na durszlaku i hartuję zimną wodą. 


Kapustę kiszoną najpierw płuczę, potem drobno kroję, marchew myję i ścieram na tarce. Cebulę obieram, kroje w kostkę i podsmażam na rozgrzanej oliwie. Pieczarki kroję w plastry, dodaję do cebuli i duszę przez kilka minut. Następnie dodaję poszatkowaną kapustę i marchew, podlewam przegotowaną wodą i dusze wszystko razem przez co najmniej 30-40 minut, aż kapusta będzie miękka. Pod koniec doprawiam solą i pieprzem, dodaje ugotowany makaron, mieszam wszystko razem i podaję na gorąco.



SMACZNEGO!

16 komentarzy:

  1. Pycha!! u mnie są dość często, bo bardzo lubią go moje dziewczyny:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie też nie narzekają:) Zjedzą co im podam, no prawie wszystko :D Pozdrawiam Reniu :)

      Usuń
  2. O tak pyszności...też bym jadła częściej, ale tylko ja bo moje zgagi mają na łazanki takie wielkie zębce jak wilki :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Elu, Tobie także od życia coś się należy :) Pozdrawiam :)

      Usuń
  3. dawno już nie jadłam:) świetne:)

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam łazanki ale koniecznie muszę spróbować z domowym makaronem :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, domowy makaron jest o wiele smaczniejszy od tego, który kupujemy i przynajmniej masz tą pewność ile jajek do niego dodajesz :) Pozdrawiam i smacznego życzę :)

      Usuń
  5. Super pyszne łazanki, dzięki Beatko, że mi o nich przypomniałaś bo już dawno ich nie jadłam :-)
    Pozdrawiam cieplutko :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się Meggy , że pomogłam :) Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  6. Moja mama często taki makaron robiła do fasoli a Twoja propozycja bardzo mi się podoba. Na pewno wypróbuję, bo szybsza od pierogów a ile smaku. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na pewno :D Mam nadzieję, ze będzie smakowało :) Pozdrawiam serdecznie Weroniko :)

      Usuń
  7. pyszne łazanki, polecam wszystkim czytelnikom bloga! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ale Fajnie Beatko, że przypomniałaś mi o łazankach. Dawno o nich zapomniała. A tak bardzo je lubimy. Ja robię podobnie, ale nie dodawałam marchewki. Musze wypróbować :) Pozdrawiam Cię :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się bardzo :) Ja sama nie raz zapomniałam o daniach, które kiedyś bardzo często gościły w moim domu, a potem poszły troszkę w zapomnienie :) Pozdrawiam serdecznie Krysiu :)

      Usuń

Kochani, z przykrością stwierdzam, że spam się szerzy i jestem zmuszona włączyć weryfikację.Nie nadążam z moderowaniem, za utrudnienia bardzo Was przepraszam i mam nadzieję, że wybaczycie mi te niedogodności.