Od momentu, kiedy ujrzałam zdjęcie na tę potrawę, zakochałam się :D Przyznam trafiłam w dziesiątkę, nie w setkę :) Pyszna, sycąca zupa, z prażonymi migdałami to uczta dla wzroku i podniebienia. Od dawna wiadomo, że jemy najpierw oczyma.
Składniki:
Składniki:
- 1/2 porcji rosołowej
- 1 kg ziemniaków
- 4 ząbki czosnku
- kawałek selera naciowego
- marchew
- pietruszka
- zielona część pora
- 2 kostki grzybowe
- 50 gram płatków migdałowych
- śmietana 18%
- sól
- natka pietruszki
Wykonanie:
W garnku gotuję porcję rosołową z marchewką,pietruszką i porem. Potem dodaję kostki grzybowe i dotuję, aż warzywa zmiękną. Dodaję pokrojone w kostkę ziemniaki i czosnek przeciśnięty przez praskę. Doprawiam solą i gotuję do miękkości. Z zupy wyjmuję porcję rosołową, dodaję śmietanę i wszystko miksuję na gładki krem. W razie konieczności dolewam ciepłej, przegotowanej wody. Na suchej patelni prażę migdały. Nakładam porcję zupy na talerz, posypuję migdałami i siekaną natką pietruszki.
SMACZNEGO!
źródło przepisu:Smakołyki Asi
No to mam zupę na dzisiaj.
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę :) Smacznego życzę i pozdrawiam :)
UsuńBardzoooooo lubię zupy kremy. Mój ziemniaczany jest z dużą dawką czosnku i suszonego lubczyku.
OdpowiedzUsuńMmmmm, brzmi pysznie :) Na pewno wypróbuję :) Pozdrawiam Elu:)
UsuńBeatko u Ciebie jak zawsze przepysznie, a na widok tej zupki aż ślinka cieknie :-)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :-)
Dziękuję Megg :) Mam nadzieje, że zupka będzie smakowała:) Pozdrawiam serdecznie :)
UsuńPyszna zupka na rosołku. Super przepis. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDziękuję Weroniko :) Również pozdrawiam serdecznie :)
UsuńAle pysznie wygląda Twoja zupa. I do tego migdały. Wyobrażam sobie, jak musiała smakować :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Krysiu :) Smakowała wspaniale :) Pozdrawiam serdecznie :)
UsuńTe migdały na wierzchu! uwielbiam chrupać więc dosiadam się do twojego stołu na talerz tej wyśmienitej zupki :)
OdpowiedzUsuńZapraszam Zuziu :)
Usuń