Raczej powinnam napisać holendersko-polski, gdyż gulasz holenderski jest bardziej okrojony, a ja nie wyobrażam sobie gulaszu tylko z mięsa i cebuli, musiałam dodać coś od siebie. I oczywiście nie dodałam piwa, które znajduje się w przepisie.
Składniki:
Składniki:
- 1/2 mięsa na gulasz
- 3 cebule
- 5 goździków
- 2 liście laurowe
- kawałek masła
- mąka do obtoczenia mięsa
- 1 litr bulionu
- 1 por
- 1 łodyga selera
- 1/2 czerwonej papryki
- 1/4 fenkułu
- 5-6 łyżek ciemnego sosu sojowego
- 2 -3 łyżki octu winnego czerwonego
- sól
- czarny pieprz
Wykonanie:
Mięso myję, suszę na ręczniku papierowym i kroję w kawałki. Do miski wsypuję mąkę, sól i pieprz, obtaczam kawałki mięsa. Na maśle podsmażam pokrojoną w kostkę cebulę. Do zeszklonej cebuli dodaję mięso i smażę do zrumienienia. Dodaję liście laurowe i goździki. Podsmażam przez chwilę, podlewam rosołem, sosem sojowym i odrobiną octu, dodaję pokrojone warzywa i duszę pod przykryciem do miękkości, co jakiś czas mieszając by się nie przypalił. Jak mięso zmięknie, a sos się zredukuje i zgęstnieje doprawiam ewentualnie solą i pieprzem. Najlepiej smakuje z ziemniakami z wody i surówką z czerwonej kapusty. Ja zaś podałam z białym pieczywem :)
Fajnie, wyraziście się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuńoboje z mężem uwielbiamy gulasz, a ten prezentuje się wyśmienicie :-)
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy :-)
Dziękuję, miło mi to czytać :) Również pozdrawiam :)
UsuńBardzo smakowity ten gulasz. Ja uwielbiam z kaszą. Ale narobiłaś mi smaka :) Pozdrawiam Cię :)
OdpowiedzUsuńKrysiu, dziękuje za miłe słowa :) Kasza do gulaszu-jak najbardziej :)Pozdrawiam serdecznie :)
UsuńBardzo lubię takie gularze :-) zwłaszcza z kaszą :-)
OdpowiedzUsuńpolecam, był pyszny :) Pozdrawiam Marzenko :)
Usuń