Pierogi z soczewicą to jedno z moich ulubionych dań. Pierwszy raz jadłam to danie będąc nastolatką i do tego zostałam oszukana, że to pierogi z mięsem :D Różnicy w smaku nie ma żadnej i spokojnie można podać dzieciakom, nawet jeśli nie lubią warzyw strączkowych. Soczewica zawiera wiele cennych witam oraz składników mineralnych, dzięki temu na dobroczynny wpływ na nasz organizm.
Ciasto:
Składniki:
Ciasto:
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżki oliwy
- sól
- gorąca woda
Składniki:
- 500 g soczewicy
- 2 -3 cebule białe
- 2 cebule czerwone
- sól
- pieprz
Wykonanie:
Soczewicę opłukuje pod bieżącą wodą, następnie zalewam wodą w garnuszku i odstawiam na kilka godzin by spęczniała, a czasem na całą noc. Wodę wymieniam i gotuję do miękkości. Ugotowaną, odcedzam i odstawiam by całkowicie wystygła. Białą cebulę kroję w kostkę, podsmażam na patelni i dodaję do ugotowanych ziaren. Doprawiam solą i pieprzem. Soczewicę można lekko zgnieść za pomocą widelca lub tłuczka, jeśli lubimy z kawałkami soczewicy, a także można ją zmiksować lub przepuścić przez maszynkę do mięsa, wtedy z wyglądu będzie przypominać farsz mięsny .
Mąkę mieszam z solą i oliwą, dodaję tyle ciepłej wody by zagnieść elastyczne ciasto. Dzielę na porcje, rozwałkowuję, wykrawam szklanką krążki i na każdy nakładam po łyżce farszu. Brzegi zlepiam i odkładam na posypany mąką blat. W garnku zagotowuję wodę, wrzucam partiami pierogi i gotuję od wypłynięcia 3-4 min. Wyławiam łyżką, układam na talerzach.
Czerwoną cebulę kroję w kostkę i podsmażam na łyżce tłuszczu. Okraszam moje pierogi i gotowe
SMACZNEGO!
Jeden z moich ulubionych farszy do pierogów,niestety robię stanowczo za rzadko.
OdpowiedzUsuńpozdrawiam cieplutko:)
Przyznaję się, ja także sporadycznie robię pierogi :) Pozdrawiam Reniu :)
UsuńPierożki tak...zawsze i pod każdą postacią :) aż ślinka mi cieknie na Twoje :)
OdpowiedzUsuńMiło mi to czytać :) Pozdrawiam Moniko :)
UsuńCzyli bez mięsa, dodatków smakowych i wszystkim tam E, G, F Biorę wszystkie. Tak sobie myślę a jakby do nich dodać trochę kaszy gryczanej – jak myślicie?
OdpowiedzUsuńJak to bez dodatków, Mirku ? Jest sól, pieprz i smażona cebulka :D same dobre rzeczy, no i oczywiście najlepsze-soczewica :) A z kaszą gryczaną to tylko jadam na słodko, także nie mam pojęcia jak by smakowały takie pierogi. Jak zrobisz to daj znać :) Pozdrawiam serdecznie :)
UsuńSzczerze mówiąc nie jadłam jeszcze pierogów z takim nadzieniem. Wiem, że jest taki farsz, ale nie miałam okazji ich spróbować. A szkoda, bo samą soczewicę lubię i bardzo mnie zachęca to że mają smak podobny do mięsnego nadzienia.
OdpowiedzUsuńNa prawdę warto spróbować, są przepyszne, a soczewica po zmieleniu przypomina w smaku mięso :) Polecam !!!
Usuńczy można zrobić z mąki razowej ?
OdpowiedzUsuńSądzę, że można użyć mąki razowej zamiast pszennej. Na blogach widziałam przepisy na pierogi leniwe z dodatkiem mąki razowej, oraz na pierogi z farszem mięsnym. Sama jeszcze nie robiłam z tego rodzaju mąki, ale na pewno wypróbuję :) Pozdrawiam serdecznie :)
Usuńczy można zrobić ciasto pierogowe z mąki razowej ? Proszę niech ktoś napisze pozdrawiam buziaczki
OdpowiedzUsuńMyślę, że jak najbardziej, tak :) Pozdrawiam :)
UsuńCiekawy przepis. Nigdy nie jadłem pierogów z soczewicą.
OdpowiedzUsuńPolecam więc z czystym sumieniem :) Pozdrawiam :)
UsuńNaroniłaś mi Beatko apetytu tymi pierogami. Samo zdrowie :-)
OdpowiedzUsuńFakt, pierożki są pyszne :) Pozdrawiam Grażynko :)
UsuńPierogi to wdzięczne dania. Nie znam osoby, która by ich sobie odmówiła. Twoje pierożki wyglądają przesmacznie. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDziękuję i również pozdrawiam Weroniko :)
UsuńAle śliczna koronkowa falbanka. Soczewicę bardzo lubię. Nie jadłam w pierogach, natomiast mój Tato z soczewicą robi kluchy na prze. Uwielbiam. Ale skusiłaś mnie swoimi pierożkami i przy najbliższej okazji zrobię. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńJa zaś nigdy nie jadłam klusek na parze z soczewicą. Będę musiała zrobić, bo przepadam za soczewicą:) Pozdrawiam Krysiu :)
Usuńwyśmienite pierożki :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję i pozdrawiam serdecznie :)
UsuńNie jadłam, ale z pewnością wypróbuję :).
OdpowiedzUsuńPolecam :)
OdpowiedzUsuńPewnie, że obserwujemy :) byłam u Ciebie i widziałam. Także mi się podoba :) Pozdrawiam Agatko :)
OdpowiedzUsuń