Pyszna, domowa, aromatyczna. Najlepsza jako przystawka. Nigdy wcześniej nie robiłam marynaty jogurtowej, ale teraz na pewno się to zmieni, gdyż sezon grillowy już się rozpoczął i tę marynatę można spokojnie wykorzystać do marynowania mięsa na grill :)
Składniki:
SMACZNEGO!
Składniki:
- 1- 1 1/2 kg surowej szynki
Marynata:
- 150 ml jogurtu naturalnego
- 1 łyżka kminku
- 1 łyżka curry
- 1 łyżka soku z cytryny
- 3 ząbki czosnku
- 1 płaska łyżeczka brązowego cukru
- 1 łyżka soli
- pieprz
Wykonanie:
Szynkę myję, osuszam na ręczniku papierowym i ostrym nożem wycinam białe włókna.
Jogurt, kminek, curry i sok z cytryny mieszam, doprawiam solą i pieprzem i dodaje rozgniecione ząbki czosnku.
Mięso przekładam do rękawa do pieczenia, zalewam marynatą, dokładnie zawiązuje i wkładam do lodówki na 12 godzin, od czasu do czasu obracając mięso na druga stronę.
Piekarnik nagrzewam do 180°C- 200°C i piekę mięso przez godzinę, trzymając się zasady 1 kg mięsa=1 godzina pieczenia :)
SMACZNEGO!
wygląda smacznie:)
OdpowiedzUsuńDziękuję Justynko :)
Usuńrobiłam jeszcze przed erą blogową i rzeczywiście tak przygotowane mięso jest pyszne:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Cie Beatko bardzo cieplutko:)
Zgadza się :) ja wcześniej miałam opory przed tą marynatą, a teraz żałuję, że tak późno się skusiłam :) Pozdrawiam serdecznie Reniu :)
UsuńCzęsto robię marynaty na bazie jogurtu. Mięso jest wtedy takie soczyste...
OdpowiedzUsuńPotwierdzam, mięsko wyszło bardzo smaczne :) Pozdrawiam :)
UsuńMarynaty na bazie jogurtów są bardzo często stosowane w Indiach, do tego duuuża ilość przypraw i mięsko pychotka.
OdpowiedzUsuńSuper mięsko Beatko :-)
Dziękuję :)
UsuńTo są moje smaki.Pysznie wyszła ta pieczeń.
OdpowiedzUsuńBardzo mnie to cieszy :) Pozdrawiam :)
UsuńW jogurcie jeszcze nie marynowałam. Z chęcią spróbuje bo pysznie wygląda :-)
OdpowiedzUsuńPolecam :) Pychota :)
Usuń