Jak zupa, to zupa, ale taka by jej przygotowanie nie trwało za długo, więc zastąpiłam zwykłą biała kapustę kapustą pekińską i bardzo szybko na naszym stole zagościła pyszny obiad :)
Składniki:
Składniki:
- 1 średnia kapusta pekińska
- 1 laska cienkiej kiełbasy
- 15-20 dag wędzonego boczku
- 1 cebula
- 2 marchewki
- 1 średnia pietruszka
- 2 łodygi selera naciowego
- 4-5 ziemniaków
- liść laurowy
- ziele angielskie
- sól
- pieprz
- kminek
- przyprawa typu Kucharek do smaku
Wykonanie:
Kapustę szatkuję, przekładam do garnka, zalewam woda i wstawiam na gaz, dodaję przyprawy oraz warzywa. Marchew i pietruszkę obieram, ścieram na tarce jarzynowej o dużych oczkach, obrane ziemniaki kroję w kostkę, a łodygi selera w plastry i wszystko razem dodaję do kapusty i gotuje do miękkości. Cebulę kroję w kostkę, podsmażam na łyżce tłuszczu aż będzie szklista i dokładam do niej boczek i kiełbasę również pokrojone w kostkę. Gotowe mięso wraz z cebulą przekładam do garnka i gotuję razem przez kilkanaście minut, aż wszystkie aromaty połączą się ze sobą. Doprawiam solą, pieprzem i ewentualnie przyprawą .
SMACZNEGO!
Zwykły kapuśniak jakoś mi nie podchodzi, ale ten mnie kusi. Spróbuję na pewno :)
OdpowiedzUsuńBardzo mnie to cieszy :) Pozdrawiam serdecznie :)
UsuńUwielbiam zupy. Z kapusty pekińskiej jeszcze nie robiłam. Muszę spróbować bo wygląda pysznie. Dziękuje za inspiracje Beatko :-)
OdpowiedzUsuńMarzenko, to był taki eksperyment, ale dzieciaki były zachwycone :) Pozdrawiam serdecznie :)
Usuń:)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na kapustę pekińską. Jest delikatna i kapuśniak z niej na pewno pyszny. Dobrze Ci ten eksperyment wyszedł :)
OdpowiedzUsuńBardzo szybko się przyrządza, polecam :)
UsuńNigdy jeszcze nie jadłam takiego kapuśniaczku, musi być pyszny:)
OdpowiedzUsuńlekcjewkuchni.blogspot.com
Polecam, jest bardzo smaczny :)
Usuń