środa, 22 października 2014

Rolada z szynki

Dziś przedstawię Wam moją wersję rolady z szynki nadziewanej żółtym serem, papryka i koperkiem. Niesamowicie pachnąca i niesamowicie smaczna nie tylko jako wersja obiadowa, ale także jako przystawka. Polecam :)


Składniki:

  • 1 kg surowej szynki
  • 200 g żółtego sera
  • 1 czerwona papryka
  • kilka gałązek świeżego koperku
  • kilka gałązek świeżej natki pietruszki 
  • sól
  • pieprz
  • musztarda wg gustu
Wykonanie:
Mięso kroję w plastry i rozbijam tłuczkiem, tak by nie rozerwać kotletów, układam na desce nakładając, częściowo, jeden plaster na drugi,


 posypuję solą i pieprzem oraz smaruję musztardą.


 Żółty ser ścieram na tarce o dużych oczkach i posypuję przygotowane mięso. Paprykę oczyszczam z nasion, kroję w dość grube paski i układam po dwa na serze. Pomiędzy papryką układam po kilka gałązek świeżego koperku, wcześniej umytego i wysuszonego.

Podważając ręką zwijam mięso w roladę, spinam wykałaczkami i układam w naczyniu żaroodpornym. NA wierzchu układam gałązki natki pietruszki. 


piekarnik nagrzewam do 220°C i wstawiam roladę na 10-15 minut, następnie zmniejszam temperaturę do 180°C i piekę jeszcze przez 45-50 minut.Upieczone odstawiam na 10 - 15 min, następnie kroje w plastry i układam na talerzu.


Podaję z ziemniakami z wody i sałatą ze śmietaną :)

SMACZNEGO!

22 komentarze:

  1. Świetna propozycja! Aż poczułam ten zapach... :)

    Pozdrawiam
    www.wypisz-wymaaaluj.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Tak to ja jeszcze szynki nie przygotowywałam. Genialny pomysł! Muszę koniecznie wypróbować ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) czekam w takim razie na opinię :) Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  3. Ale fajny pomysł! Ślicznie wyglądają po przekrojeniu i na pewno są pyszne. Pozdrawiam Cię Beatko bardzo ciepło.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Ewuniu, za miłe słowa :) Również pozdrawiam bardzo serdecznie i ciesze się, że do mnie zaglądasz :)

      Usuń
  4. też często robię roladki, bo nie dość że smakują wybornie to i wyglądają świetnie, a zmieniając środek, za każdym razem wychodzi nam coś innego:)
    pozdrawiam cieplutko:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadzam się, roladki są bardzo wdzięcznym daniem :)Pozdrawiam Reniu :)

      Usuń
  5. Pyszne mięsko, aż ślinka cieknie, mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Beatko pyszny pomysł. Świetnie przygotowałaś swoja roladę. Bardzo smakowicie wygląda. Tak jak piszesz na zimno i na ciepło :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Krysiu:) W każdej wersji smakują wyśmienicie ;)

      Usuń
  7. Wyborniście mój Potworze :) Też robię ale bez musztardy, małż nie lubi. :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Elu, musztardy w ogóle nie czuć, możesz spokojnie ją tam "zapakować", mąż nie powinien jej wyczuć :)

      Usuń
  8. tak, właśnie tego mi potrzeba, takiej smakowitej roladki :) wspaniała :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Justyś :) mam nadzieję, że wam posmakuje :)

      Usuń
  9. Ach! Jakie apetyczne kąski. Rodzina ma z Tobą wygodę. Pozdrawiam Beatko

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Staram się :D Twoja rodzinka, tez nie ma źle :) Pozdrawiam Weroniko:)

      Usuń
  10. świetny przepis, własnie czegoś takiego szukałam na jutrzejszy obiad:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mi miło Justynko :) Smacznego życzę :) Pozdrawiam cieplutko :)

      Usuń

Kochani, z przykrością stwierdzam, że spam się szerzy i jestem zmuszona włączyć weryfikację.Nie nadążam z moderowaniem, za utrudnienia bardzo Was przepraszam i mam nadzieję, że wybaczycie mi te niedogodności.