Ostatnio przerzuciłam się ze zwykłych ziemniaków z wody właśnie na puree:) I przyznać muszę, że lepiej mi smakują ziemniaki w tej wersji. Danie banalne do przygotowania , a ma w sobie to coś. Jeśli jeszcze nie próbowaliście, to pora najwyższa:D
Składniki:
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 1 szklanka mleka
- 1/4 kostki masła
- sól
- pieprz
- koperek lub pietruszka
Wykonanie:
Ziemniaki, obieram, myje pod bieżącą wodą i wstawiam na gaz. Gotuje do miękkości w wodzie z dodatkiem soli. Odcedzam, wrzucam masło i tłukę na miazgę. Można użyć blendera. Dolewam przegotowane i wystudzone mleko i mieszam. Jeżeli masa jest zbyt gęsta dolewam jeszcze mleka. Moje ziemniaki miały konsystencję kremu do ciasta:P Doprawiam solą i pieprzem, nakładam na talerz i posypuję koperkiem. Ot i całą filozofia.
SMACZNEGO!
Ot i takie lubię...jutro jestem u Ciebie kochana na obiadku. A proszę dużo naszykować:)) a tak poważnie...jak robię, a robię identycznie to tylko dla siebie. Moje zgagi nie chcą jeść.
OdpowiedzUsuńA moim, wręcz przeciwnie, baaaardzooo posmakowało:) I strasznie mnie to cieszy
UsuńWspaniałe są takie ziemniaczki, uwielbiam takie jeść z domowymi buraczkami:-) Mam jedynie wątpliwość co do użycia blendera - zawsze, gdy chciałam zblendować ziemniaki to robił mi się z nich taki kleisty glut;-) Ale może to ja coś robię źle? Pozdrawiam gorąco:-)
OdpowiedzUsuńPrzyznam, że osobiście nie używałam blendera do ziemniaków. Tradycyjny tłuczek sprawdza się wspaniale i ziemniaki nie mają grudek, jeśli dokładnie się je ubije.
Usuń