sobota, 25 maja 2013

Puree ziemniaczane

Ostatnio przerzuciłam się ze zwykłych ziemniaków z wody właśnie na puree:) I przyznać muszę, że lepiej mi smakują ziemniaki w tej wersji. Danie banalne do przygotowania , a ma w sobie to coś. Jeśli jeszcze nie próbowaliście, to pora  najwyższa:D






Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 szklanka mleka
  • 1/4 kostki masła
  • sól 
  • pieprz
  • koperek lub pietruszka
Wykonanie:
 Ziemniaki, obieram, myje pod bieżącą wodą i wstawiam na gaz. Gotuje do miękkości w wodzie z dodatkiem soli. Odcedzam, wrzucam masło i tłukę na miazgę. Można użyć blendera. Dolewam przegotowane i wystudzone mleko i mieszam. Jeżeli masa jest zbyt gęsta dolewam jeszcze mleka. Moje ziemniaki miały konsystencję kremu do ciasta:P Doprawiam  solą i pieprzem, nakładam na talerz i posypuję koperkiem. Ot i całą filozofia.

SMACZNEGO!


4 komentarze:

  1. Ot i takie lubię...jutro jestem u Ciebie kochana na obiadku. A proszę dużo naszykować:)) a tak poważnie...jak robię, a robię identycznie to tylko dla siebie. Moje zgagi nie chcą jeść.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A moim, wręcz przeciwnie, baaaardzooo posmakowało:) I strasznie mnie to cieszy

      Usuń
  2. Wspaniałe są takie ziemniaczki, uwielbiam takie jeść z domowymi buraczkami:-) Mam jedynie wątpliwość co do użycia blendera - zawsze, gdy chciałam zblendować ziemniaki to robił mi się z nich taki kleisty glut;-) Ale może to ja coś robię źle? Pozdrawiam gorąco:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przyznam, że osobiście nie używałam blendera do ziemniaków. Tradycyjny tłuczek sprawdza się wspaniale i ziemniaki nie mają grudek, jeśli dokładnie się je ubije.

      Usuń

Kochani, z przykrością stwierdzam, że spam się szerzy i jestem zmuszona włączyć weryfikację.Nie nadążam z moderowaniem, za utrudnienia bardzo Was przepraszam i mam nadzieję, że wybaczycie mi te niedogodności.