środa, 29 maja 2013

Ziemniaki faszerowane

Ostatnio, w moim segregatorze, przeglądając stare kartki z gazet, znalazłam przepis na ziemniaki faszerowane i do obiadu, zamiast tradycyjnych przygotowałam takie nadziewane. Przepis pochodzi z "Oliwii", tylko nie wiem z którego numeru, ani rocznika. Bardzo fajny pomysł na szybki obiad. Można podać w wersji wegetariańskiej  polane sosem i zapiekane z żółtym serem.
Do moich ziemniaków przygotowałam pulpety nadziewane pieczarkami , a resztę pieczarek pozostałych z nadzienia polałam sosem i podałam razem z łódeczkami ziemniaczanymi i pulpetami. Rewelacja. Gorąco polecam.





Składniki:
  • 4-6 dużych ziemniaków
Farsz:
  • 10 dag białego sera
  • 1/2 szklanki  mleka
  • 2  jajka
  • łyżka posiekanej natki pietruszki
  • sól
  • pieprz 
  • 15 dag żółtego sera
Sos:
  • 3 jajka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki oleju
  • 1 1/2 szklanki mleka
  • sól
  • pieprz
Wykonanie:
Ziemniaki obieram i gotuję w osolonej wodzie na  półmiękko. Odcedzam i odstawiam by wystygły. 
Chłodne,  kroję wzdłuż na pół i wydrążam środek pozostawiając warstwę miąższu o grubości ok 1 cm. Jajka gotuję na twardo, obieram i kroję w kostkę. Twaróg, wydrążony miąższ z ziemniaków i mleko miksuję  i dodaję do masy  posiekane jajka oraz natkę pietruszki. Doprawiam do smaku solą i pieprzem. Farszem napełniam połówki ziemniaków, wierzch posypuję tartym żółtym serem i wstawiam do piekarnika nagrzanego do temperatury 180'C na ok 20 min.
W tym czasie mleko, na sos, gotuję. Rozbijam jajko i ucieram z olejem i mąką. Mieszankę wlewam na gotujące mleko. Mieszam by nie było grudek . Sos doprawiam do smaku solą i pieprzem. Jajka gotuję na twardo , kroję w kostkę i dodaję do sosu. Tak przygotowanym sosem można poleć ziemniaki przed zapiekaniem, później posypać tartym serem i dopiero wtedy wstawić do piekarnika,  i obiad mamy gotowy.
Lub tak, jak w moim przypadku, podać z mięsem:)


SMACZNEGO!





6 komentarzy:

  1. jaki rewelacyjny pomysł:) wygląda bardzo apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, naprawdę polecam jako zamiennik dla zwykłych ziemniaków. Pyszne:)

      Usuń
  2. Proszę wkleić banerek

    OdpowiedzUsuń
  3. I jest banerek....
    Takie wynalazki są fajną sprawą...dobre też są z pieczarkami i żółtym serem.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Te są z żółtym serem, a do obiadu były jeszcze pieczarki duszone na masełku, mniam:)

      Usuń
  4. Och jak ja uwielbiam takie ziemniaczane wariacje :) na pewno wykorzystam przepisik :)

    OdpowiedzUsuń

Kochani, z przykrością stwierdzam, że spam się szerzy i jestem zmuszona włączyć weryfikację.Nie nadążam z moderowaniem, za utrudnienia bardzo Was przepraszam i mam nadzieję, że wybaczycie mi te niedogodności.