Domowe wędliny, to jedne z lepszych jakie mogą zagościć na naszych stołach. Postanowiłam więc i ja sama zamarynować trochę mięsa i upiec w piekarniku, pomimo, że pracy mam aż nad to przy tak licznej rodzince :D I nie żałuję, gdyż wędliny, smakowo o wiele lepsze :)
Składniki:
- 1 kg schabu bez kości
Marynata:
- 2 łyżki świeżo startego imbiru
- 2 ząbki czosnku
- 7 łyżek oliwy z oliwek
- 1 płaska łyżka soli
- 1 łyżka przyprawy chili con carne
- 1 płaska łyżka brązowego cukru
- 2 łyżki soku z cytryny
Wykonanie:
Mięso myję, osuszam na ręczniku papierowym i usuwam białe włókna.
Imbir ścieram na tarce, czosnek przepuszczam przez praskę. Wszystkie składniki marynaty mieszam ze sobą. Mięso wkładam do rękawa do pieczenia, dodaję marynatę i dokładnie związuję. Wkładam do lodówki na 12 godzin, a najlepiej na 24, co jakiś czas obracając mięso. Po tym czasie rozgrzewam piekarnik do 180'C i pikę mięso przez godzinę.
Beato uwielbiam domowe wędliny, bardzo mnie zaciekawiłaś, lubię imbir i chętnie wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńPróbuj, nam smakowało i to jeszcze jak :)
UsuńDomowe najlepsze, to prawda!
OdpowiedzUsuńPotwierdzam :)
UsuńTaki schabik może być ciekawy. Po pieczeniu w rękawie na pewno nie był suchy.
OdpowiedzUsuńAromat niezwykły :) A pieczenie w rękawie zapobiega wysuszaniu. Polecam
UsuńWysuszaniu najlepiej zapobiega niska temperatura pieczenia , a nie żadne bzdury typu opiekanie , zamykanie porów , rękawy...etc.
UsuńJa piekę w temp max. 110...120 stopni tyle , że dłużej. KAŻDE mięso wychodz soczyste...nawet pierś z indyka .
Anonimku,po 1- kultura wymagałaby podpisu(chociaż imieniem),a po 2-sprawdzę Twoją metodę i napiszę :) Pozdrawiam Anonima:)
UsuńZapomniałam zapytać, ile czasu pieczesz mięso w tak niskiej temperaturze? 1h na 1kg, czy dłużej ?
UsuńDomowe mięsko często piekę, ale jeszcze nie stosowałam marynaty imbirowej. Zaciekawiłaś mnie :) Pozdrawiam Iwona
OdpowiedzUsuńBardzo mnie to cieszy :) Tę marynatę można spokojnie zastosować na grill. Mięso najpierw kroimy, później marynujemy i smażymy na grillu :) Pozdrawiam Iwonko :)
Usuń