czwartek, 24 kwietnia 2014

Schab z morelą w marynacie miodowo-musztardowej





Składniki:

  • 1 kg schabu bez kości
  • 1 opakowanie suszonych moreli
Marynata:
  • 100 ml białego wina
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu winnego
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 3 łyżki musztardy francuskiej
  • 1 łyżka musztardy dijon
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka posiekanej bazylii
  • 1 łyżka posiekanego rozmarynu
  • 1 płaska łyżka soli
  • kilka ziaren pieprzu
Wykonanie:
Schab myję i osuszam na ręczniku papierowym. Wykrawam białe włókna, przez środek robię otwór w który wkładam morele.
Oliwę, wino, ocet i miód mieszam, dodaję obie musztardy, pieprz i sól. Siekane zioła zalewam marynatą, dokładnie przemieszam. 
Mięso wkładam do rękawa, zalewam marynatą, zawiązuję i odstawiam na minimum 12 godzin do lodówki. Od czasu do czasu obracam mięso na drugą stronę.
Piekarnik nagrzewam do 180-200' C i piekę mięso razem z przyprawami przez około godzinę. Upieczone odstawiam by odpoczęło. Jeśli ma być to porcja obiadowa to wystarczy 10-15 min, jeśli zaś na kanapkę - mięso, najlepiej, odstawić na całą noc.



SMACZNEGO!
Domowy Wyrób

18 komentarzy:

  1. Tak patrzę co użyłaś do marynaty to mięsko musiało być przepyszne i bardzo aromatyczne , paluszki lizać :)
    pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mi i mojej młodszej córce najbardziej smakowało własnie to mięso :)

      Usuń
  2. A tak myślałam o schabie na święta ale zawsze robię ze śliwką :)
    Przepis fajny :) następnym razem zmienię nadzienie na morele :)

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Kolejne cudowne mięsko w wykonaniu Beatki :) koniecznie muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pewnie pyszny był Twój schabik. Ze śliwką znam. Ale Twoje rozwiązanie na schab z morelą też mi się podoba :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam to i takie połączania- schabik musiał być wyborny!!

    OdpowiedzUsuń
  6. Pychota,fajna marynata.Najważniejsze,że nie przeciągasz pieczenia.Maksymalnie do godziny w piecu.Jest bardzo soczysty.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Chris :) Trzymam się zasady- maksymalnie 1 godzina pieczenia na 1 kg mięsa :) Pozdrawiam :)

      Usuń
  7. Pyszny pomysł! :) Chętnie bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam tak przyrządzone mięska, pycha :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Super. Bardzo lubię własne wyroby i też je robię. Pyszna propozycja :-)

    OdpowiedzUsuń

Kochani, z przykrością stwierdzam, że spam się szerzy i jestem zmuszona włączyć weryfikację.Nie nadążam z moderowaniem, za utrudnienia bardzo Was przepraszam i mam nadzieję, że wybaczycie mi te niedogodności.