Składniki:
- 1 kg schabu bez kości
- 1 opakowanie suszonych moreli
Marynata:
- 100 ml białego wina
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- 1 łyżka octu winnego
- 2 łyżki płynnego miodu
- 3 łyżki musztardy francuskiej
- 1 łyżka musztardy dijon
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka posiekanej bazylii
- 1 łyżka posiekanego rozmarynu
- 1 płaska łyżka soli
- kilka ziaren pieprzu
Wykonanie:
Schab myję i osuszam na ręczniku papierowym. Wykrawam białe włókna, przez środek robię otwór w który wkładam morele.
Oliwę, wino, ocet i miód mieszam, dodaję obie musztardy, pieprz i sól. Siekane zioła zalewam marynatą, dokładnie przemieszam.
Mięso wkładam do rękawa, zalewam marynatą, zawiązuję i odstawiam na minimum 12 godzin do lodówki. Od czasu do czasu obracam mięso na drugą stronę.
Piekarnik nagrzewam do 180-200' C i piekę mięso razem z przyprawami przez około godzinę. Upieczone odstawiam by odpoczęło. Jeśli ma być to porcja obiadowa to wystarczy 10-15 min, jeśli zaś na kanapkę - mięso, najlepiej, odstawić na całą noc.
SMACZNEGO!
Tak patrzę co użyłaś do marynaty to mięsko musiało być przepyszne i bardzo aromatyczne , paluszki lizać :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie
Mi i mojej młodszej córce najbardziej smakowało własnie to mięso :)
UsuńA tak myślałam o schabie na święta ale zawsze robię ze śliwką :)
OdpowiedzUsuńPrzepis fajny :) następnym razem zmienię nadzienie na morele :)
Pozdrawiam!
Miło mi, daj znać jak smakowało:) Pozdrawiam:)
UsuńKolejne cudowne mięsko w wykonaniu Beatki :) koniecznie muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie Justyś:) Super smak i aromat :)
UsuńPewnie pyszny był Twój schabik. Ze śliwką znam. Ale Twoje rozwiązanie na schab z morelą też mi się podoba :)
OdpowiedzUsuńBardzo mnie to cieszy Krysiu :) Polecam :)
UsuńUwielbiam to i takie połączania- schabik musiał być wyborny!!
OdpowiedzUsuńDla mnie jak najbardziej tak :D
UsuńPychota,fajna marynata.Najważniejsze,że nie przeciągasz pieczenia.Maksymalnie do godziny w piecu.Jest bardzo soczysty.
OdpowiedzUsuńDziękuję Chris :) Trzymam się zasady- maksymalnie 1 godzina pieczenia na 1 kg mięsa :) Pozdrawiam :)
UsuńPyszny pomysł! :) Chętnie bym spróbowała :)
OdpowiedzUsuńPolecam, nam smakował :) Pozdrawiam :)
UsuńUwielbiam tak przyrządzone mięska, pycha :-)
OdpowiedzUsuńTo tak jak ja :D Pozdrawiam :)
UsuńSuper. Bardzo lubię własne wyroby i też je robię. Pyszna propozycja :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuń