środa, 9 kwietnia 2014

Tagliatelle ziołowe z sosem pieczarkowym

Postanowiłam zrobić makaron tagliatelle domowym sposobem, a do niego wybrałam sos pieczarkowy. Szybki obiad, nieskomplikowany to opcja dla zapracowanych osób, gdyż makaron przygotowuje się, dosłownie, 30 minut.


Ciasto na makaron :

  • 2 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • sól
  • woda gorąca
  • 2 łyżeczki przyprawy pomidor z chili i oregano
Sos pieczarkowy:
  • 500 gram pieczarek
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 3-4 łyżki śmietany
  • bulion
  • sól
  • pieprz
Wykonanie:
Mąkę, jajka, sól i przyprawę mieszam, dolewam tyle gorącej wody by zagnieść dość elastyczne ciasto. Zagniatam wszystko razem i dzielę na dwie części. Każdą rozwałkowuję cieniutko i odstawiam by podeschło. 


Na gazie nastawiam wodę na ugotowanie makaronu.
Jeden rozwałkowany placek składam na trzy części zawijając jeden brzeg ciasta do środka, mniej-więcej do 1/3, a następnie zakładając na to drugi koniec ciasta.


Tak złożone kroję w szerokie pasy i każdy układam osobno na blacie by się nie posklejały.


Wrzącą wodę dosalam i wrzucam partiami pokrojony makaron. Gotuję od 3 do 5 min, mieszając co jakiś czas. Ugotowany, hartuję zimną wodą i przekładam do salaterki.
Pieczarki oczyszczam i kroję w plastry. Na patelni rozgrzewam łyżkę masła, dodaję pokrojone pieczarki i duszę do miękkości. Zestawiam i zabezpieczam, przed wystygnięciem. 
Rozpuszczam pozostałe masło, zasmażam na nim mąkę. Dodaję śmietanę , a następnie dolewam tyle bulionu by otrzymać dość gęsty sos. Całość doprawiam solą i pieprzem.
Na talerz nakładam porcję makaronu, i polewam gorącym sosem.


SMACZNEGO!

18 komentarzy:

  1. O jaki fajny przepis i to jeszcze z domowym makaronem , pychota
    pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  2. Uważam że domowy makaron i pieczarki to doskonałe połączenie.:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Domowy makaron i sos pieczarkowy są częstymi gośćmi w mojej kuchni, chociaż najczęściej przygotowuję to danie dla mojego syna (fana makaronów). Ale w twojej propozycji zaciekawił mnie ten dodatek ziołowy. A zioła pomału rosną w moim ogródku i cały czas na nie zaglądam :) Pozdrawiam Iwona

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki ziołowym dodatkom, makaron nabiera bardziej wyrazistego smaku :) Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  4. Beatko, szacun dla Ciebie za ten makaron :) Fantastycznie. Czasami też robię, ale... różnie to bywa z czasem. Sos pyszny więc obiad wspaniały :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Krysiu za tak miłe słowa :) Makaron domowy dość często gości w naszym domu :) Pozdrawiam serdecznie ::)

      Usuń
  5. Uwielbiam takie kluseczki na wiele sposobów a z grzybkami szczególnie

    OdpowiedzUsuń
  6. Beatko narobiłaś mi smaka niezłego i uświadomiłaś jakim jestem leniem makaronowym :D dodatek przypraw do makaronu świetna sprawa

    OdpowiedzUsuń
  7. Mmm... własnoręcznie robiony makaron - to musi być pyszne!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam domowy makaron, gdyż jest najlepszy :) pozdrawiam :)

      Usuń

Kochani, z przykrością stwierdzam, że spam się szerzy i jestem zmuszona włączyć weryfikację.Nie nadążam z moderowaniem, za utrudnienia bardzo Was przepraszam i mam nadzieję, że wybaczycie mi te niedogodności.