Przepis nie co spóźniony, ale na pewno jeszcze nie raz się przyda, tym bardziej, że barszczyk można zajadać nie tylko w Wigilię, ale także w pozostałe dni roku :) Polecam więc przepis na barszczyk robiony na zakwasie :) Pyszności!!!!
Składniki:
Składniki:
- 1,5 l zakwasu
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1/4 selera
- 1/2 pora
- 1 cebula
- 5-6 suszonych, namoczonych grzybów
- 5-6 namoczonych śliwek suszonych
- 3-4 średnie buraki czerwone
- 2-3 ząbki czosnku
- 5-6 kulek ziela angielskiego
- 5-6 kulek pieprzu
- 2-3 liście laurowe
- sok z 1 cytryny
- cukier
- sól
- pieprz
Wykonanie:
W garnuszku nastawiam ok 1,5 litra wody dodając do niej liść laurowy, ziele angielskie i pieprz.
Marchew, pietruszkę, buraki i seler kroję w słupki,dodaję do wody. W razie konieczności doprawiam sokiem wyciśniętym z połowy cytryny, by buraki nie straciły koloru.
Cebulę i pora oczyszczam, wrzucam w całości do wywaru.
Grzyby gotuję do miękkości, w osobnym garnuszku. Ugotowane wyjmuję i zostawiam do uszek
Około 10 min przed końcem gotowania dorzucam namoczone śliwki. Następnie dolewam wywar grzybowy
Cebulę i pora oczyszczam, wrzucam w całości do wywaru.
Grzyby gotuję do miękkości, w osobnym garnuszku. Ugotowane wyjmuję i zostawiam do uszek
Około 10 min przed końcem gotowania dorzucam namoczone śliwki. Następnie dolewam wywar grzybowy
Gotowy barszcz przecedzam przez sito, dolewam zakwas z buraków, podgrzewam( nie gotuję), w razie konieczności doprawiam do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny i cukrem.
Barszczyk można pić czysty lub podać z uszkami, krokietami lub kapuśniaczkami. W każdej wersji smakuje wybornie.
Barszczyk można pić czysty lub podać z uszkami, krokietami lub kapuśniaczkami. W każdej wersji smakuje wybornie.
Mniam, pyszny jest taki barszczyk, moja ulubiona zupa:)
OdpowiedzUsuńNajlepszy z najlepszych :D
Usuń