Do barszczyku większość preferuje uszka, ja także podam przepis na uszka do barszczyku, ale mi najlepiej smakuje z krokietami :D
Ciasto na uszka:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 jajko
- 1 łyżka oleju
- 1/2 łyżeczki soli
- woda-tyle ile wchłonie mąka
Farsz:
- 30 dag suszonych grzybów
- 1 cebula
- sól
- pieprz
- 1 łyżka oleju
Wykonanie:
Składniki na ciasto łączę ze sobą, zagniatam ciasto, rozwałkowuję cienko i kroję w pasy o szer 4-5 cm, następnie kroję w kwadraty.
Grzyby( można użyć z gotowania barszczyku ) studzę, drobno siekam, dodaję poszatkowaną cebulę, doprawiam do smaku solą i pieprzem. Farsz podsmażam na łyżce tłuszczu i ewentualnie dodaję bułkę tartą jeśli jest z byt luźny. Studzę.
Na każdy kwadrat nakładam po łyżeczce farszu, składam po przekątnej zlepiam brzegi, następnie dwa dolne końce zawijam na palcu jak pierścień i zlepiam razem. Odkładam na podsypany mąką blat.
W garnku nastawiam wodę, do wrzącej dodaję odrobinę soli, wrzucam uszka i gotuję od wypłynięcia 2-3 minuty od czasu do czasu mieszając by się nie posklejały.Wyławiam łyżką cedzakową i hartuję zimną wodą.
Bardzo lubię barszczyk z uszkami, moje ulubione danie na Wigilię :-)
OdpowiedzUsuńMogłabym zajadać się takim barszczykiem z uszkami prawie codziennie :) Uwielbiam, ale moi domownicy nie za bardzo, więc w Wigilię korzystam , póki mogę:) Pozdrawiam Marzenko :)
Usuń