niedziela, 21 grudnia 2014

Zakwas z buraków

Do świąt już tylko kilka dni i to jest ostatnia chwila by zrobić zakwas na barszczyk czerwony na wigilię. Przepis jest banalny i zajmuje chwilkę jego przygotowanie, ale smak czerwonego barszczu nie ma sobie równych.



Składniki:

  • 1 kg buraków czerwonych
  • 1,5 l przegotowanej wody
  • 6 ząbków czosnku
  • 5 liści laurowych
  • 10 ziaren ziela angielskiego
  • 1-2 kromki żytniego chleba razowego
Wykonanie:
 Buraki szoruję, obieram ze skórki, płuczę i kroję w plastry. Czosnek obieram. Buraki z czosnkiem wkładam do słoja, dodaję przyprawy, zalewam, przegotowaną i wystudzoną do temperatury pokojowej, wodą, na wierzch kładę pokrojoną kromkę chleba, nakrywam gazą i odstawiam na minimum 3-4 dni w ciepłe miejsce.
Gotowy przecedzam i gotuję na nim mój barszcz czerwony :)


6 komentarzy:

  1. Pyszny będzie barszczyk :-) uwielbiam :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Taki barszczyk nie ma sobie równych :) Pozdrawiam cieplutko :)

      Usuń
  2. Mniam, barszczyk będzie wspaniały:) Wesołych Świąt:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja też robię taki barszczyk, to już tradycja. Beatko - Tobie i Twoim bliskim życzę wspaniałych i pełnych wzruszeń Świąt, spędzonych w rodzinnym gronie. Przesyłam uściski.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję z całego serca w imieniu mojej rodziny i przesyłam moc serdeczności !!! Wesołych Świąt, Ewuniu !!! :)

      Usuń

Kochani, z przykrością stwierdzam, że spam się szerzy i jestem zmuszona włączyć weryfikację.Nie nadążam z moderowaniem, za utrudnienia bardzo Was przepraszam i mam nadzieję, że wybaczycie mi te niedogodności.