Do świąt już tylko kilka dni i to jest ostatnia chwila by zrobić zakwas na barszczyk czerwony na wigilię. Przepis jest banalny i zajmuje chwilkę jego przygotowanie, ale smak czerwonego barszczu nie ma sobie równych.
Składniki:
Składniki:
- 1 kg buraków czerwonych
- 1,5 l przegotowanej wody
- 6 ząbków czosnku
- 5 liści laurowych
- 10 ziaren ziela angielskiego
- 1-2 kromki żytniego chleba razowego
Wykonanie:
Buraki szoruję, obieram ze skórki, płuczę i kroję w plastry. Czosnek obieram. Buraki z czosnkiem wkładam do słoja, dodaję przyprawy, zalewam, przegotowaną i wystudzoną do temperatury pokojowej, wodą, na wierzch kładę pokrojoną kromkę chleba, nakrywam gazą i odstawiam na minimum 3-4 dni w ciepłe miejsce.
Gotowy przecedzam i gotuję na nim mój barszcz czerwony :)
Gotowy przecedzam i gotuję na nim mój barszcz czerwony :)
Pyszny będzie barszczyk :-) uwielbiam :-)
OdpowiedzUsuńTaki barszczyk nie ma sobie równych :) Pozdrawiam cieplutko :)
UsuńMniam, barszczyk będzie wspaniały:) Wesołych Świąt:)
OdpowiedzUsuńO tak, pyszności!!! Wesołych Świąt !!
UsuńJa też robię taki barszczyk, to już tradycja. Beatko - Tobie i Twoim bliskim życzę wspaniałych i pełnych wzruszeń Świąt, spędzonych w rodzinnym gronie. Przesyłam uściski.
OdpowiedzUsuńDziękuję z całego serca w imieniu mojej rodziny i przesyłam moc serdeczności !!! Wesołych Świąt, Ewuniu !!! :)
Usuń