Nastał czas postu i większość z Was zapewne przestrzega tego rytuału, ja także. Dlatego dziś proponuję rybę zapiekaną w sosie śmietankowo-koperkowym podaną z ziemniakami z wody. Jeśli nie macie pomysłu na rybę, ten sposób na pewno przypadnie Wam do gustu.
Składniki:
Sos:
Składniki:
- 1 kg miruny
Sos:
- 300 ml śmietany 18%
- 50 ml wody
- 1 ząbek czosnku
- sok wyciśnięty z połowy cytryny
- 1 cebula
- sól
- pieprz
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki suszonego kopru lub 2 łyżki świeżo posiekanego
Wykonanie:
Rybę rozmrażam, opłukuję i zostawiam na sicie by osaczyć ją z wody. Kroję w dzwonka i układam w naczyniu żaroodpornym.-ryby nie solę
Śmietaną i wodę mieszam w kubeczku, dodaję posiekana cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek i sok wyciśnięty z połowy cytryny. Mieszam, doprawiam do smaku solą i pieprzem i zgęszczam mąka ziemniaczaną.
Tak przygotowanym sosem polewam rybę
i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180°C z termoobiegiem, zaś bez termoobiegu, piekarnik nagrzewam do 200°C i wstawiam rybę bez przykrywki na około 25 min. Po tym czasie ryba powinna być gotowa.
Tak przygotowanym sosem polewam rybę
i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180°C z termoobiegiem, zaś bez termoobiegu, piekarnik nagrzewam do 200°C i wstawiam rybę bez przykrywki na około 25 min. Po tym czasie ryba powinna być gotowa.
SMACZNEGO!
Wygląda ciekawie.Lubię ryby w takich sosach;)
OdpowiedzUsuńWszystkim smakowała:)Polecam :)
UsuńWspaniały przepis, na pewno wypróbuję:)
OdpowiedzUsuńBędzie mi bardzo miło Natalko:)
UsuńBeatko świetny przepis na pyszną rybkę :-) z chęcią bym zjadła takie danie :-)
OdpowiedzUsuńZapraszam Marzenko :D
UsuńOch, zjadłabym taką rybę w takim sosie. Wspaniałe danie Beatko. Ślinka mi cieknie na sam widok :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Krysiu :) Pozdrawiam :)
Usuńfajny przepis na rybke, musze wypróbować:)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam cieplutko:)
Dziękuję Reniu :) Wszyscy byli zachwyceni :) Pozdrawiam serdecznie :)
Usuń