piątek, 20 lutego 2015

Schab duszony w czerwonym winie

Taki domowy schab świetnie się nadaje na obiad lub, tak jak moja rodzinka woli, na zimno na kanapkę.
Wystarczy poświęcić kilka godzin  i można delektować się własnym domowym wyrobem. Smak i aromat niezastąpiony i nieporównywalny z tymi ze sklepu. Polecam!


Składniki
  • 1-2 kg schabu bez kości
  • 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina
  • sól
  • pieprz
  • papryka mielona słodka
  • papryka mielona ostra 
  • chili 
Wykonanie:
Mięso myję, osuszam papierowym ręcznikiem, nacieram solą z każdej strony. Posypuję świeżo zmielonym pieprzem oraz pozostałymi przyprawami. Wkładam do rękawa do pieczenia, wlewam wino i wstawiam na kilka godzin do lodówki, co jakiś czas obracając. 


Potem folię lekko nakłuwam w kilku miejscach za pomocą wykałaczki lub patyczka do szaszłyków, piekarnik nagrzewam do temp 200° C i wstawiam mięso na około 20 min. Następnie zmniejszam temperaturę do 180°C i piekę około 2 godz. Upieczone zostawiam w piekarniku, aż całkowicie wystygnie. następnie rozcinam rękaw, wyjmuję mięso i przekładam na deseczkę. Kroję na plastry i gotowe.




SMACZNEGO!


Domowy Wyrób

18 komentarzy:

  1. To jest coś, co lubię :) A ponieważ staram się nie kupować mięsa na kanapki w sklepie i robić je sama - schab zgłaszam do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To tak, jak ja. Wolę sobie upiec kawałek mięsa niż go kupować :)

      Usuń
  2. świetny pomysł na domową wędlinkę:)
    pozdrawiam cieplutko:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pycha :) Także przygotowuję schab w winie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo fajny pomysł na pieczony schabik. Muszę wypróbować :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam domowe wędlinki! To zupełnie nie to samo co ze sklepu!! Wygląda przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. U nas w domu uwielbiamy domowe wyroby. Aromat i smak nie do opisania. Schabik, że mniam.../Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Weroniko, od pewnego czasu moja familia nie chce słyszeć o kupowanej wędlinie :) Pozdrawiam cieplutko :)

      Usuń
  7. Muszę wypróbować koniecznie, bo mam już dość kupnych wędlin, które mam wrażenie wszystkie smakują tak samo.

    OdpowiedzUsuń

Kochani, z przykrością stwierdzam, że spam się szerzy i jestem zmuszona włączyć weryfikację.Nie nadążam z moderowaniem, za utrudnienia bardzo Was przepraszam i mam nadzieję, że wybaczycie mi te niedogodności.