Taki domowy schab świetnie się nadaje na obiad lub, tak jak moja rodzinka woli, na zimno na kanapkę.
Wystarczy poświęcić kilka godzin i można delektować się własnym domowym wyrobem. Smak i aromat niezastąpiony i nieporównywalny z tymi ze sklepu. Polecam!
Składniki
Wystarczy poświęcić kilka godzin i można delektować się własnym domowym wyrobem. Smak i aromat niezastąpiony i nieporównywalny z tymi ze sklepu. Polecam!
- 1-2 kg schabu bez kości
- 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina
- sól
- pieprz
- papryka mielona słodka
- papryka mielona ostra
- chili
Wykonanie:
Mięso myję, osuszam papierowym ręcznikiem, nacieram solą z każdej strony. Posypuję świeżo zmielonym pieprzem oraz pozostałymi przyprawami. Wkładam do rękawa do pieczenia, wlewam wino i wstawiam na kilka godzin do lodówki, co jakiś czas obracając.
Potem folię lekko nakłuwam w kilku miejscach za pomocą wykałaczki lub patyczka do szaszłyków, piekarnik nagrzewam do temp 200° C i wstawiam mięso na około 20 min. Następnie zmniejszam temperaturę do 180°C i piekę około 2 godz. Upieczone zostawiam w piekarniku, aż całkowicie wystygnie. następnie rozcinam rękaw, wyjmuję mięso i przekładam na deseczkę. Kroję na plastry i gotowe.
SMACZNEGO!
To jest coś, co lubię :) A ponieważ staram się nie kupować mięsa na kanapki w sklepie i robić je sama - schab zgłaszam do wypróbowania :)
OdpowiedzUsuńTo tak, jak ja. Wolę sobie upiec kawałek mięsa niż go kupować :)
Usuńświetny pomysł na domową wędlinkę:)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam cieplutko:)
Dziękuję :) Pozdrawiam Reniu :)
UsuńPycha :) Także przygotowuję schab w winie.
OdpowiedzUsuńJest pyszny:)
UsuńUwielbiam taki schabik:)
OdpowiedzUsuńMoja rodzinka nie chce już kupowanej :)
UsuńBardzo fajny pomysł na pieczony schabik. Muszę wypróbować :-)
OdpowiedzUsuńKoniecznie Marzenko :) Polecam !
UsuńBardzo kusi choć to piątek :)
OdpowiedzUsuń:D Można zrobić w poniedziałek :)
UsuńUwielbiam domowe wędlinki! To zupełnie nie to samo co ze sklepu!! Wygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Faktycznie, domowe lepiej smakują :)
UsuńU nas w domu uwielbiamy domowe wyroby. Aromat i smak nie do opisania. Schabik, że mniam.../Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Weroniko, od pewnego czasu moja familia nie chce słyszeć o kupowanej wędlinie :) Pozdrawiam cieplutko :)
UsuńMuszę wypróbować koniecznie, bo mam już dość kupnych wędlin, które mam wrażenie wszystkie smakują tak samo.
OdpowiedzUsuńKoniecznie, domowe najsmaczniejsze :)
Usuń