Większość z was na pewno robiła już takie śledzie, więc nie ma się co rozpisywać i zachwalać ich zalet. Są pyszne, a kto nie robił, koniecznie musi je sobie przygotować:) Polecam!!!
Składniki:
- 1 kg solonych śledzi
- 2-3 cebule
- 1/2 szklanki oleju
- 1 słoik koncentratu pomidorowego
- 4 łyżki ketchupu pikantnego
- 1/2 szklanki rodzynek
- cukier
- sok z 1/2 cytryny
Wykonanie:
Śledzie namaczam, osaczam i kroję w dzwonka. Rodzynki namaczam w gorącej wodzie, gdy spęcznieją osączam na sicie. Cebulę kroję w piórka, podsmażam na oleju, aż się zeszkli. Dodaję koncentrat, ketchup i rodzynki, chwilę gotuję. Doprawiam cukrem i sokiem z cytryny. Zagotowuję i odstawiam do przestygnięcia. Do letniej zalewy wkładam dzwonka śledzi, przekładam do słoika, zakręcam i odstawiam na co najmniej dwa dni w chłodne miejsce.
SMACZNEGO!
Uwielbiam śledzie po kaszubski! Bardzo apetycznie wyglądają!
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
UsuńTakich jeszcze nie robiłam. Muszę spróbować :-)
OdpowiedzUsuńKoniecznie Marzenko, są pyszne! :)
UsuńBardzo smaczne są śledzie w zalewie,również polecam;)
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo :)
UsuńUwielbiam śledzie, ale ostatnio trochę ich zrobiłam i zjadłam. Pewnie znów zatęsknię za nimi. Takie z rodzynkami są pyszne :)
OdpowiedzUsuńPotwierdzam :) Bardzo smaczne!! :)
UsuńŚledzie pochłaniamy w każdej postaci. W pomidorach uwielbiam... a w czym ja nie lubię - chyba mało jest takich receptur. Pozdrawiam Beatko
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie Weroniko :)
UsuńŚledzie pochłaniamy w każdej postaci. W pomidorach uwielbiam... a w czym ja nie lubię - chyba mało jest takich receptur. Pozdrawiam Beatko
OdpowiedzUsuńPolecam w miejsce rodzynek suszoną żurawinę i odrobinkę cynamonu ,również przepyszne.Pozdrawiam Irena
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawe połączenie smakowe :) na pewno wypróbuję :) dziękuje i pozdrawiam :)
Usuń