W końcu doczekałam się młodych czerwonych buraków z własnej uprawy. Pogoda dopisywała, było cieplutko, aż nad podziw, więc zrobiłam chłodnik. Tylko zamiast szynki dodałam połówki jajek ugotowanych na twardo. Na upalne dni, polecam taki chłodnik. Przepis znalazłam w ,,Przyjaciółce''
Składniki:
Składniki:
- 1 litr kefiru lub zsiadłego mleka
- 1 pęczek rzodkiewek
- 1 pęczek młodych buraków
- po 1 jajku na talerz lub szynka
- koperek
- sól
- cukier
- sok z 1/2 cytryny
Wykonanie:
Buraczki myję, usuwam stare liście, kroję na kawałki, zalewam niewielką ilością wody, tak by były przykryte i gotuję do miękkości.
Jajka gotuję na twardo, obieram ze skorupek, każde kroję na pół i układam w talerzach.
Ugotowane buraki odcedzam, dodaję pokrojone w plasterki rzodkiewki i posiekany koperek. Jeżeli użyjecie szynki to należy pokroić ją w kostkę i dodać do warzyw.
Kefir najpierw mocno schładzam, połową zalewam przygotowane warzywa i miksuję za pomocą blendera na krem. Dolewam pozostały kefir, doprawiam solą, cukrem i sokiem z cytryny. Nalewam w talerze i posypuje odrobiną siekanego koperku po wierzchu.
Jajka gotuję na twardo, obieram ze skorupek, każde kroję na pół i układam w talerzach.
Ugotowane buraki odcedzam, dodaję pokrojone w plasterki rzodkiewki i posiekany koperek. Jeżeli użyjecie szynki to należy pokroić ją w kostkę i dodać do warzyw.
Kefir najpierw mocno schładzam, połową zalewam przygotowane warzywa i miksuję za pomocą blendera na krem. Dolewam pozostały kefir, doprawiam solą, cukrem i sokiem z cytryny. Nalewam w talerze i posypuje odrobiną siekanego koperku po wierzchu.
SMACZNEGO!
Jak ja lubię takie zupencje...ale gdzie tam u mnie nikt do pyska nie weźmie. A więc załączona porcja jest moja :) :D
OdpowiedzUsuńJa także :) Do tego zmiksowana, sycąca i co najważniejsze mocno schłodzona. Pyszna!!!!! A częstuj się Elu, nie będę żałować :D
UsuńUwielbiam takie zupy :) i ten kolorek!
OdpowiedzUsuńBardzo lubię:)
OdpowiedzUsuńBeatko Twój chłodnik wygląda przepysznie:) pozdrawiam Cię kochana:)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię taką zupkę :-) pyszności :-)
OdpowiedzUsuńPrzepyszna zupka, super przepis
OdpowiedzUsuńKolor ma przepiękny :)
OdpowiedzUsuńPyszny chłodnik o pięknym kolorze :)
OdpowiedzUsuń