Pyszne danie w kilka minut, które zasmakuje wszystkim domownikom, czyli leczo z cukinii. Samo zdrowie na talerzu, a jakie apetyczne, mniam :)
Składniki:
- 2-3 cukinie
- 3 papryki (czerwona, żółta, zielona )
- 3-4 pomidory
- 2-3 jabłka
- 2 cebule
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- sól
- pieprz
- natka pietruszki
- papryka mielona słodka
- papryka mielona ostra
- 2 laski cienkiej kiełbasy ( wg gustu)
- olej
Wykonanie:
Cebulę i jabłka siekam w drobna kostkę. Cukinię obieram ze skóry i kroje w większa kostkę, tak samo papryki oraz kiełbasę
W dużym rondlu rozgrzewam olej i podsmażam cebulę. Dodaję cukinię i dusze do miękkości. Papryki podduszam na patelni i dodaję do cukinii. Osobno podsmażam kiełbasę i wrzucam do warzyw.Na końcu daję pokrojone jabłka i ósemki pomidorów. Wszystko duszę razem, aż warzywa zmiękną. Dodaję koncentrat pomidorowy oraz przyprawy. Natkę pietruszki myję, odkładam kilka listków do dekoracji, resztę siekam i mieszam z gotowym leczo. Jeżeli mam ochotę na bigos z cukinii to zagęszczam zasmażką i gotowe:)
SMACZNEGO!
Leczunio leczunio...moja teściowa w latach swojej świetności zawsze do kapusty dodawała jabłka. A ja dla odmiany dodaję do domowego smalcu :)
OdpowiedzUsuńDo smalcu nigdy nie dawałam jabłka.
UsuńSezon na leczo w pełni. Same witaminki
OdpowiedzUsuńNajlepsze !!!
UsuńPysznosci
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuń