Już od jakiegoś czasu miałam ochotę ugotować zupę-krem, ale nie wiedziałam, który przepis wybrać. Po wielu poszukiwaniach, w jakiejś odkurzonej ,,Pani Domu" natknęłam się na dość nietypowy przepis na tę właśnie zupę. I ją sobie przetestowałam. Wyszła wspaniale kremowa i delikatna w smaku.
Składniki:
Składniki:
- 50 dag zielonego groszku (może być mrożony)
- 5 liści sałaty
- 2-3 ziemniaki
- 6 kromek chleba
- 10 dag startego żółtego sera
- sól
- pieprz
- słodka mielona papryka
- 6 łyżek oleju
- 2-3 ząbki zmiażdżonego czosnku lub czosnek granulowany
- po 1 łyżce słodkiej śmietanki do każdej porcji
Wykonanie:
Ziemniaki obieram, kroje w kostkę, zalewam 3-4 szklankami wody i wstawiam na gaz. Dodaję groszek i opłukane liście sałaty. Gotuje razem, aż warzywa będą miękkie. Doprawiam solą i pieprzem. Gotową zupę miksuję za pomocą blendera na gładki krem. Zupę nalewam do filiżanek, do każdej dodaję po łyżce słodkiej śmietanki.
Olej mieszam ze zmiażdżonym czosnkiem i słodka mieloną papryką. Taka mieszanką smaruję kromki chleba. Patelnie rozgrzewam i podsmażam przygotowany chleb. Najpierw z jednej strony, potem przekręcam na drugą stronę i posypuję wierzch tartym żółtym serem. Gotowe tosty podaję na talerzu razem z zupą.
SMACZNEGO!
HA...ja też dziś miałam zielono na talerzu...ale od szczawiu :)
OdpowiedzUsuńPodobnie gotujemy, jeśli chodzi o kolor :)
Usuń