Były placki z cukinii, leczo oraz cukinia marynowana. Teraz przyszła pora na cukinię faszerowaną, którą ja i moje dzieciaki uwielbiamy.
Prosty i szybki w przygotowaniu przepis dla zapracowanych i nie tylko.
Delikatnie wydrążam miąższ powiększając miejsce na farsz i przekładam na patelnię. Mięso mielone podsmażam na suchej patelni, dodaję wydrążony miąższ z cukinii. Cebulę i czosnek drobno siekam i dodaję do mięsa. Wbijam jajka, podsmażam chwilę. Doprawiam solą, pieprzem i koncentratem pomidorowym. Farszem nadziewam cukiniowe łódeczki.
Szczypiorek myję, osuszam, kroję i posypuję farsz po wierzchu. Piekarnik rozgrzewam do 180'C, wstawiam cukinie na 15-20 minut. Żółty ser ( mój był w plasterkach) kroję w paseczki i układam na cukiniach tworząc kratkę.
Zapiekam jeszcze ok 10-15 min by ser się rozpuścił.
Prosty i szybki w przygotowaniu przepis dla zapracowanych i nie tylko.
Składniki:
- 2 średniej wielkości cukinie
- 1 opakowanie mięsa mielonego
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 jajka
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- sól
- pieprz
- szczypiorek
- 5-10 dag żółtego sera
Wykonanie:
Cukinię szoruję pod bieżącą wodą, kroję wzdłuż na połowy i wydrążam środek z nasionami.
SMACZNEGO!
Wygląda przepięknie, więc musi być smaczna. Fajny, prosty przepis
OdpowiedzUsuńSuper się prezentuje:)
OdpowiedzUsuńkoniecznie trzeba zrobić
pyszne bardzo , mam cukinie może mi się uda
OdpowiedzUsuńwłaśnie tak - zapiekana z żółtym serem - pycha :)
OdpowiedzUsuńDziękuję wszystkim za miłe komentarze :) pozdrawiam
OdpowiedzUsuń