Dostałam od znajomych trochę pomidorów, które były tak pięknie dojrzałe, że aż przejrzałe. Wiadomo,że nie poleżą zbyt długo i trzeba je jakoś wykorzystać. Przejrzałam neta i znalazłam przepis na sos pomidorowy z cukinią :) A także książkę Siostry Anastazji pt;,,153 Przetwory i Dania Mięsna". I znalazłam, a jakże; sos pomidorowy i sos pomidorowo-jarzynowy. Wszystkie sosy wyszły pyszne i nawet wypróbowałam jeden z nich jako dodatek do zupy pomidorowej. Palce lizać, taka pyszna!! Polecam.
A teraz przepis na sos pomidorowy:D
Pomidory, czosnek i cebule oczyszczam, wrzucam do malaksera i siekam. Dodaję pozostałe składniki i gotuję na wolnym ogniu przez ok 1 1/2 godz. Sosu powinno zostać połowę. W razie potrzeby doprawiam jeszcze raz. Blenderem miksuję na gładką masę( można przetrzeć przez sito) Przelewam do słoików po koncentracie pomidorowym i pasteryzuję 10-15 min.
SMACZNEGO!
A teraz przepis na sos pomidorowy:D
Składniki:
- 1 kg bardzo dojrzałych pomidorów
- 2 cebule
- 3-4 ząbki czosnku
- 2-3 łyżki cukru
- 1 płaska łyżka soli
- 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
- kilka goździków
- 1/2 łyżeczki mielonej papryki ostrej
- 1 łyżeczka mielonej papryki słodkiej
- 1 łyżka octu
Wykonanie:
Pomidory, czosnek i cebule oczyszczam, wrzucam do malaksera i siekam. Dodaję pozostałe składniki i gotuję na wolnym ogniu przez ok 1 1/2 godz. Sosu powinno zostać połowę. W razie potrzeby doprawiam jeszcze raz. Blenderem miksuję na gładką masę( można przetrzeć przez sito) Przelewam do słoików po koncentracie pomidorowym i pasteryzuję 10-15 min.
SMACZNEGO!
mmm, wspaniałe
OdpowiedzUsuńDziękuję :)Właśnie dzisiaj użyłam do zupy pomidorowe i wyszła wyśmienita.
UsuńOj...zupa ze swoich pomidorów nie ma sobie równych.
OdpowiedzUsuńzgadzam się z Tobą :)
Usuń