Na pewno każdy z Was robił i jadł takie placki.Jedni lubią je na słodko inni wolą wersję bardziej wyrazistą. Ja także nie pierwszy raz je robiłam, ale nie wyobrażam sobie placków z ziemniaków ze słodkim dodatkiem, dlatego wybrałam opcję najlepszą dla mojego podniebienia. Kto lubi w takiej wersji, to serdecznie zapraszam do lektury.
Wykonanie:
Ziemniaki szoruję, obieram i ścieram na tarce jarzynowej o drobnych oczkach lub malakserem z tarczą ziemniaków.Odciskam nadmiar soku. Cebulę obieram i także ścieram na drobnej tarce. Mieszam z ziemniakami. dodaje sól, pieprz i po trochu mąki, by ciasto nie było za twarde. Mieszam dokładnie ciasto, rozgrzewam olej i smażę niewielkie porcje ciasta z obu stron na rumiano.
Śmietanę, majonez i musztardę mieszam ze sobą, czosnek przepuszczam przez praskę, dodaję do sosu. Doprawiam solą i sokiem z cytryny. Koperek myję, osuszam i siekam.
Na talerzu kładę kilka placków, dip nakładam po między plackami. Po wierzchu posypuję posiekanym koperkiem i gotowe.
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 1 1/2-2 szklanki mąki
- 2 średnie cebule
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
Dip czosnkowy:
- 1/2 szklanki śmietany 18%
- 2-3 łyżki majonezu
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka musztardy
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- sól do smaku
- koperek (opcjonalnie)
Wykonanie:
Ziemniaki szoruję, obieram i ścieram na tarce jarzynowej o drobnych oczkach lub malakserem z tarczą ziemniaków.Odciskam nadmiar soku. Cebulę obieram i także ścieram na drobnej tarce. Mieszam z ziemniakami. dodaje sól, pieprz i po trochu mąki, by ciasto nie było za twarde. Mieszam dokładnie ciasto, rozgrzewam olej i smażę niewielkie porcje ciasta z obu stron na rumiano.
Śmietanę, majonez i musztardę mieszam ze sobą, czosnek przepuszczam przez praskę, dodaję do sosu. Doprawiam solą i sokiem z cytryny. Koperek myję, osuszam i siekam.
Na talerzu kładę kilka placków, dip nakładam po między plackami. Po wierzchu posypuję posiekanym koperkiem i gotowe.
SMACZNEGO!
Nikogo nie ma więc borę wszystkie :)
OdpowiedzUsuńZabieraj :) Dziś jest trochę więcej na talerzu :)
UsuńTeż sobie nie wyobrażam placków ziemniaczanych na słodko. Tylko z takim dipem są pyszne. Czasami do dodaję curry, ale czosnek to musi być. Następnym razem dodam musztardy jak w twoim przepisie.
OdpowiedzUsuńA ja spróbuje z curry, jeszcze nie jadłam. Zobaczę jak mi posmakuje i na pewno opiszę moje doznania.
UsuńOczywiście, że wersje " na ostro", czosnek w każdej ilości.
OdpowiedzUsuńUwielbiam placki...
Pozdrawiam!
Mój mąż woli wersję light :) Czyli na słodko, ja zaś wolę ostrzejsze jedzenie. Pozdrawiam
UsuńJa lubię placki ziemniaczane z cukrem... a taki dip uwielbiam do grillowanej karkówki :)
OdpowiedzUsuńTeż niezły pomysł. Taka karkóweczka musi być na prawdę pyszna. Pozdrawiam
UsuńProszę autora bloga o kontakt mailowy do patrycja.mazurczak@deliveryhero.com w celu weryfikacji bloga biorącego udział w konkursie "Comfort food - jedzenie na pocieszenie".
OdpowiedzUsuń