Kolejny przepis na cukiniową przekąskę, która stanowi świetna alternatywę dla wszystkich chipsów itp, za którymi przepadają dzieciaki. Można je podawać z ketchupem, różnymi dipami, ewentualnie bez niczego. Moje dzieciaki wprost przepadają za nimi :)
Olej rozgrzewam na patelni i smażę krążki na rumiano z obu stron. Usmażone osuszam z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Układam porcję na talerzu i podaję z ketchupem
Składniki:
- 1 średnia cukinia
- 2 jajka
- bułka tarta do panierowania
- olej do smażenia
- sól
Wykonanie:
Cukinię obieram ze skóry, kroję w plastry i usuwam gniazda nasienne.
Jajka wbijam do miseczki i roztrzepuję z dodatkiem soli. Do drugiej miseczki wsypuję bułkę tartą. Krążki cukinii obtaczam najpierw w jajku, a następnie w bułce tartej.
SMACZNEGO!
Wspaniale wyglądają :) Smaczne muszą być.
OdpowiedzUsuńI są, są :)
Usuńżeby było zdrowiej i z niższym indeksem glikemicznym można obtoczyć w otrębach, tak jak tutaj np:) http://www.dietaifitness.pl/2013/08/zdrowa-wersja-smazonego-camemberta-to.html
OdpowiedzUsuńZgadzam się, ale ja nie robiłam. Pozdrawiam
UsuńTeż takie robię :-) Uwielbiamy wszyscy. Do jajka oprócz soli dodaję czosnek suszony, pycha.
OdpowiedzUsuńRównież dodawałam czosnek, tylko, że do panierki na kotlety:) Pycha
UsuńI ja robię sobie takie krążki a szczególnie, gdy przyjeżdżają goście to mają szybką zakąskę do piwa. Tylko najpierw otaczam w mące a później jajko i bułeczka. Są bardziej chrupiące :) do tego sos smietanowo-czosnkowy lub jogurtowo-paprykowy i heja
OdpowiedzUsuńJakoś nie przepadam za panierką z mąką, ale nie mówię jej również - nie. Sporadycznie, ale zdarza się, że i ja korzystam
Usuń