piątek, 13 września 2013

Chrupiące krążki z cukinii

Kolejny przepis na cukiniową przekąskę, która stanowi świetna alternatywę dla wszystkich chipsów itp, za którymi przepadają dzieciaki. Można je podawać z ketchupem, różnymi dipami, ewentualnie bez niczego. Moje dzieciaki  wprost przepadają za nimi  :)


Składniki:
  • 1 średnia cukinia
  • 2 jajka
  • bułka tarta do panierowania
  • olej do smażenia
  • sól
Wykonanie:
Cukinię obieram ze skóry, kroję w plastry i usuwam gniazda nasienne.


Jajka wbijam do miseczki i roztrzepuję z dodatkiem soli. Do drugiej miseczki wsypuję bułkę tartą. Krążki cukinii obtaczam najpierw w jajku, a następnie w bułce tartej.


Olej rozgrzewam na patelni i smażę krążki na rumiano z obu stron. Usmażone osuszam z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Układam porcję na talerzu i podaję z ketchupem

SMACZNEGO!


8 komentarzy:

  1. Wspaniale wyglądają :) Smaczne muszą być.

    OdpowiedzUsuń
  2. żeby było zdrowiej i z niższym indeksem glikemicznym można obtoczyć w otrębach, tak jak tutaj np:) http://www.dietaifitness.pl/2013/08/zdrowa-wersja-smazonego-camemberta-to.html

    OdpowiedzUsuń
  3. Też takie robię :-) Uwielbiamy wszyscy. Do jajka oprócz soli dodaję czosnek suszony, pycha.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Również dodawałam czosnek, tylko, że do panierki na kotlety:) Pycha

      Usuń
  4. I ja robię sobie takie krążki a szczególnie, gdy przyjeżdżają goście to mają szybką zakąskę do piwa. Tylko najpierw otaczam w mące a później jajko i bułeczka. Są bardziej chrupiące :) do tego sos smietanowo-czosnkowy lub jogurtowo-paprykowy i heja

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jakoś nie przepadam za panierką z mąką, ale nie mówię jej również - nie. Sporadycznie, ale zdarza się, że i ja korzystam

      Usuń

Kochani, z przykrością stwierdzam, że spam się szerzy i jestem zmuszona włączyć weryfikację.Nie nadążam z moderowaniem, za utrudnienia bardzo Was przepraszam i mam nadzieję, że wybaczycie mi te niedogodności.