niedziela, 1 września 2013

Sos pomidorowo-jarzynowy

Kolejny przepis z zastosowaniem moich pomidorów to właśnie przepis na sos pomidorowo-jarzynowy pochodzący z książki Siostry Anastazji pt:,,153 Przetwory i Dani Mięsne". Rewelacyjny do kanapek, zapiekanek i wędlin


Składniki:
  • 1 kg pomidorów
  • 25 dag jabłek
  • 25 dag warzyw - marchew seler pietruszka
  • 1 duża cebula
  • 25 dag papryki
  • 1 płaska łyżeczka musztardy
  • 1 płaska łyżeczka mielonego pieprzu
  • 1 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka octu 10%
  • papryka mielona do smaku
Wykonanie:
Wszystkie warzywa obieram i wrzucam do malaksera ( można zmielić  w maszynce do mięsa) i szatkuję. Doprawiam i odstawiam na kilka godzin ( najlepiej zostawić na całą noc)
 Po tym  czasie gotuję jakieś 3 godziny,  następnie miksuję przy pomocy blendera, przekładam do słoików i pasteryzuję około 10 minut. Wyjmuję i odstawiam by wystygły.

SMACZNEGO!

8 komentarzy:

  1. ale żeś się rozpędziła że nawet w użyciu są słoiki po musztardzie "sarepskiej" Rób zapasy, rób :) będzie od kogo wziąć zimową porą

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Poszły wszystkie małe słoiki, średnie i kilka większych na dżemy :D Ale zapasy mam :P

      Usuń
  2. Ja się biorę w sobotę za pomidory.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rób, rób :) czekam niecierpliwie na Twoją porcję pomidorów :)

      Usuń
  3. Beatko czy pomidory ze skórka czy obierasz?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, jak najbardziej, skóra z pomidora nie przesmaży się i będzie wyczuwalna. Pozdrawiam i smacznego życzę :)

      Usuń

Kochani, z przykrością stwierdzam, że spam się szerzy i jestem zmuszona włączyć weryfikację.Nie nadążam z moderowaniem, za utrudnienia bardzo Was przepraszam i mam nadzieję, że wybaczycie mi te niedogodności.