Kolejny przepis z zastosowaniem moich pomidorów to właśnie przepis na sos pomidorowo-jarzynowy pochodzący z książki Siostry Anastazji pt:,,153 Przetwory i Dani Mięsne". Rewelacyjny do kanapek, zapiekanek i wędlin
SMACZNEGO!
Składniki:
- 1 kg pomidorów
- 25 dag jabłek
- 25 dag warzyw - marchew seler pietruszka
- 1 duża cebula
- 25 dag papryki
- 1 płaska łyżeczka musztardy
- 1 płaska łyżeczka mielonego pieprzu
- 1 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżka octu 10%
- papryka mielona do smaku
Wykonanie:
Wszystkie warzywa obieram i wrzucam do malaksera ( można zmielić w maszynce do mięsa) i szatkuję. Doprawiam i odstawiam na kilka godzin ( najlepiej zostawić na całą noc)
Po tym czasie gotuję jakieś 3 godziny, następnie miksuję przy pomocy blendera, przekładam do słoików i pasteryzuję około 10 minut. Wyjmuję i odstawiam by wystygły.
Po tym czasie gotuję jakieś 3 godziny, następnie miksuję przy pomocy blendera, przekładam do słoików i pasteryzuję około 10 minut. Wyjmuję i odstawiam by wystygły.
SMACZNEGO!
ale żeś się rozpędziła że nawet w użyciu są słoiki po musztardzie "sarepskiej" Rób zapasy, rób :) będzie od kogo wziąć zimową porą
OdpowiedzUsuńPoszły wszystkie małe słoiki, średnie i kilka większych na dżemy :D Ale zapasy mam :P
UsuńBrzmi smacznie;)
OdpowiedzUsuńI jest smaczne :) Pozdrawiam
UsuńJa się biorę w sobotę za pomidory.
OdpowiedzUsuńRób, rób :) czekam niecierpliwie na Twoją porcję pomidorów :)
UsuńBeatko czy pomidory ze skórka czy obierasz?
OdpowiedzUsuńTak, jak najbardziej, skóra z pomidora nie przesmaży się i będzie wyczuwalna. Pozdrawiam i smacznego życzę :)
Usuń