Banalna? Może i tak, ale za to pyszna i szybka w przygotowaniu, jeśli groch namoczymy na noc:)
Składniki:
Składniki:
- 1 kg fasoli białej
- 2-3 cebule
- 1 kg kiełbasy zwyczajnej
- 1 mały koncentrat pomidorowy
- sól
- pieprz
- 2 łyżki majeranku
- ziele angielskie
- 2-3 liście laurowe
- 2 ząbki czosnku
- 2-3 łyżki oleju
Wykonanie:
Fasolę zalewam wodą i zostawiam na noc by spęczniała. Drugiego dnia zmieniam wodę i gotuję do miękkości. Cebulę obieram i kroję w ćwierć talarki i podsmażam na dwóch łyżkach rozgrzanego oleju. Kiełbasę kroję w ćwierć talarki, dorzucam do podduszonej cebuli i smażę razem przez kilka minut. Dodaję do fasolki i gotuję. Doprawiam do smaku solą, pieprzem, majerankiem , zielem angielskim i liściem laurowym, oraz czosnkiem. Na koniec dodaję koncentrat pomidorowy i gotuję na wolnym ogniu.
SMACZNEGO!
u mnie w domu jestem jedynym zjadaczek fasolki po bretońsku i jak już sobie ugotuję to mam na prę dni. Moja luba mówi że jest to zapychacz ale ja uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńA i owszem, zapychacz jak się patrzy, ale za to jaki smakowity:)
Usuńa zimą to nawet cieplej w domu się robi :) Beato a moczysz wcześniej fasolę czy od razu do garnka bez moczenia?
UsuńJak napisałam w poście, zalewam wodą i odstawiam na całą noc:) Czyli tak, moczę fasolę inaczej gotuje się pół dnia i to z kiepskim efektem:D
OdpowiedzUsuńmnie się raz zdarzyło (tylko raz w życiu) że fasola ugotowała się migiem bez moczenia. Szkoda że tylko raz.
UsuńBeatko, ale narobiłaś mi apetytu. Dawno u mnie nie było
OdpowiedzUsuńRób Weroniko :) Ja też bardzo lubię takie dania :D
Usuńoj dawno nie robiłam :)
OdpowiedzUsuńPolecam Kasiu, zniknęła w mgnieniu oka :D Pozdrawiam :)
Usuń