Zastanawiam się czy ktoś z Was zgadłby co to takiego, to gryczotto? Pewnie nie. Ja też na początku nie miałam pojęcia dopóki nie przeczytałam składu:) I wszystko stało się jasne. Pyszny, szybki i jednogarnkowy obiad, polecam :D
Składniki:
Składniki:
- 50 dag kaszy gryczanej
- 1 czerwona papryka
- 2 cebule
- 50 dag świeżych pieczarek
- 1 puszka kukurydzy konserwowej
- l litr wywaru z warzyw ( może być z kostki rosołowej lub np;Kucharek)
- 2-3 łyżki oleju
Wykonanie:
Olej rozgrzewam na patelni, wsypuję suchą kaszę i smażę, do momentu aż kasza wchłonie tłuszcz. Wlewam szklankę rosołu i gotuję, aż cały rosół zostanie wchłonięty, czynność powtarzam do czasu, gdy wykorzystam cały litr wywaru dolewając po jednej szklance.
Na osobnej patelni rozgrzewam łyżkę oleju i smażę pokrojoną w pół talarki cebulę. Do podduszonej cebuli dodaję pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę i pieczarki.
Wszystko duszę do miękkości , od czasu do czasu mieszając. Na końcu dodaję odsączoną kukurydzę, podsmażam przez chwilkę. Miękkie warzywa przekładam do uprażonej kaszy, wszystko razem gotuję ok 2 min, doprawiam koperkiem i nakładam na talerz.
SMACZNEGO!
zjadla bym, ale dodala bym może pierś z kurczaka, co Ty na to ???
OdpowiedzUsuńSzczerze? Nie wiem ,ale skoro można jeść kaszę z sosem i kawałkiem mięsa, to w tym przypadku również nie powinno być problemu:) Warto eksperymentować. Coś dodać, coś ująć i robić coś z niczego. Pozdrawiam:)
UsuńJak jest kasza gryczana to już danie jest moje :) Chętnie też jakieś mięsiwo bym dodała :) strasznie mięsożerna jestem :)
OdpowiedzUsuńOd czasu do czasu wolę coś mniej kalorycznego, a to danie właśnie takie jest:) Ale próbuj, próbuj:D
UsuńJednego nie lubię kaszy gryczanej.
OdpowiedzUsuńMorze zrobić zamiennik na kasze jęczmienną.
To może spróbuj risotto i zamiast kaszy dodaj ryż. Z kaszą jęczmienną jeszcze nie robiłam. Pozdrawiam:)
Usuń