Moja propozycja na dość szybki i niedrogi obiad. Sprawdzony przeze mnie i moją familię:)
Składniki:
Składniki:
- 6 udek z kurczaka
- 3/4 szklanki oleju
- 2 łyżki octu lub sok z 1/2 cytryny
- 1 płaska łyżeczka oregano
- sól
- pieprz czarny mielony
- przyprawa do grilla
- przyprawa do kurczaka
- ostra mielona papryka
- szczypta tymianku
- 3 ząbki czosnku
- 1/2 kg fasolki szparagowej świeżej lub 1 opakowanie mrożonej
- 2 łyżki masła
Wykonanie:
Udka myję, suszę nacieram solą i pieprzem, posypuję przyprawami i zalewam olejem wymieszanym z octem lub sokiem z cytryny. czosnek obieram i przeciskam przez praskę. Dodaję do marynaty. Mieszam, aż mięso będzie dokładnie pokryte zalewą. Wstawiam do lodówki na 30 min. Piekarnik rozgrzewam do 180'C, układam udka na ruszcie i piekę ok 1,5-2 godz. W połowie pieczenie odwracam mięso na drugą stronę.I piekę do zrumienienia skórki. Fasolkę wrzucam do wrzącej wody i gotuję z dodatkiem soli i cukru do miękkości. Odcedzam i przekładam do salaterki. Masło rozpuszczam na patelni i polewam gotową fasolkę.
Na talerzu układam porcję mięsa i fasolkę. Podaję z ziemniakami z wody posypanymi koperkiem.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Kochani, z przykrością stwierdzam, że spam się szerzy i jestem zmuszona włączyć weryfikację.Nie nadążam z moderowaniem, za utrudnienia bardzo Was przepraszam i mam nadzieję, że wybaczycie mi te niedogodności.