Pyszny niedzielny obiadek to podstawa. Czas spędzony z rodziną- niezastąpione chwile. Aby te chwile były niezapomniane , polecam smakowite żeberka z kukurydzą w sosie miodowym:) Mmmmmmmmmmm, rewelacja!
Składniki:
Wykonanie:
Żeberka umyć, osuszyć, podzielić po jednym lub po dwa. Natrzeć solą i pieprzem. Olej rozgrzać, wrzucić żeberka i podsmażyć na rumiano. Przełożyć w większy garnek, podlać 2 szklankami rosołu i dusić pod przykryciem ok 1 godz. Jeśli trzeba dopełniać rosołem. Miękkie wyjąć i zabezpieczyć przed wystygnięciem. Do sosu z duszenia wlać 3 łyżeczki miodu,dodać opłukany i pokrojony szczypiorek i zagotować. Mąkę rozprowadzić w 1/2 szklanki wody i zagęścić sos. Kukurydzę osączyć na sitku, przelać zimną wodą i wrzucić do garnka z rozpuszczonym masłem. Podgrzać. Na talerz wyłożyć 2 łyżki kukurydzy, na kukurydzę kłaść żeberka i polać sosem miodowym. podawać z ziemniakami z wody lub ryżem.
Składniki:
- 1,20 kg żeberek
- 2 puszki kukurydzy
- 2 szklanki rosołu Instant
- 4 łyżki oleju
- 3-4 łyżeczki miodu
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 pęczek szczypiorku
- sól, biały pieprz
Wykonanie:
Żeberka umyć, osuszyć, podzielić po jednym lub po dwa. Natrzeć solą i pieprzem. Olej rozgrzać, wrzucić żeberka i podsmażyć na rumiano. Przełożyć w większy garnek, podlać 2 szklankami rosołu i dusić pod przykryciem ok 1 godz. Jeśli trzeba dopełniać rosołem. Miękkie wyjąć i zabezpieczyć przed wystygnięciem. Do sosu z duszenia wlać 3 łyżeczki miodu,dodać opłukany i pokrojony szczypiorek i zagotować. Mąkę rozprowadzić w 1/2 szklanki wody i zagęścić sos. Kukurydzę osączyć na sitku, przelać zimną wodą i wrzucić do garnka z rozpuszczonym masłem. Podgrzać. Na talerz wyłożyć 2 łyżki kukurydzy, na kukurydzę kłaść żeberka i polać sosem miodowym. podawać z ziemniakami z wody lub ryżem.
SMACZNEGO!
Beata, me comería el plato entero sin pensarlo mucho!!! tiene muy buena pinta
OdpowiedzUsuńun beso
Muchas gracias, Eniko:)
Usuń