poniedziałek, 2 grudnia 2013

Pierogi z kaszą jaglaną i twarogiem na słodko

Kaszę jaglaną uwielbiam odkąd tylko sięgam pamięcią, ale jak to w życiu bywa czasami zapominamy o pewnych potrawach na dłuższy okres czasu. Pierogi z kaszą są przepyszne i do tego kasza ma same zalety, np: nie zawiera glutenu i można spokojnie podawać ją przy alergiach. Poza tym jest smaczna (przynajmniej dla mnie i moich bliskich) dlatego właśnie wraca do łask i to nie tylko w moim domu.



Składniki:

Farsz:
  • 1.5 szklanki kaszy jaglanej
  • 500 gram białego sera
  • sól
  • cukier
Do polania:
  • śmietana 18%
Wykonanie:
Mąkę i sól, olej i  gorącą wodę miksuję. Ciasto wykładam na blat i zagniatam, w razie potrzeby podsypując mąką.  Rozwałkowuję na placek grubości ok 1/2 cm i szklanką wycinam krążki.
 Kaszę wsypuję na wrzącą i osoloną wodę i gotuję do miękkości, odcedzam i odstawiam by wystygła. Zimną łączę z białym serem, który uprzednio rozgniatam widelcem. Można dodać posiekaną miętę do farszu, o ile ktoś lubi  :) Doprawiam do smaku solą i cukrem. Farszem nadziewam krążki, składam na pół i zlepiam brzegi dokładnie dociskając je do siebie. Gotowe pierogi wrzucam na wrzącą i lekko osoloną wodę, i gotuję 3-5 min, od wypłynięcia. Wyjmuję łyżką cedzakową i odstawiam by obeschły z wody
 Na patelni rozgrzewam tłuszcz i podsmażam pierogi na rumiano z obu stron. Wykładam na talerz i polewam śmietaną. Ewentualnie można posypać po wierzchu cukrem, aczkolwiek ja używam odrobiny soli do śmietany.

SMACZNEGO!

12 komentarzy:

  1. świetne! uwielbiam pierogi na słodko. a jeszcze z kaszą jaglaną.. pycha!

    OdpowiedzUsuń
  2. Przyznam - nigdy nie jadłam :) muszę Beatko koniecznie spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Justyś, ja dodałam więcej kaszy, ale możesz na pierwszy raz użyć szklanki kaszy a nie półtorej jak w moim przypadku. Ale kaszę jaglaną uwielbiam i to pewnie dlatego :) Spróbuj, są pyszne:)

      Usuń
  3. Bardzo lubię pierogi,właściwie każdego rodzaju.Czytając Twój przepis na ciasto,wiem,że są na pewno pyszne.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Przyznaję, są niesamowicie smaczne :) Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  4. eh.....gdy tak można sięgnąć do tego talerza to żadnego pieroga by już nie było :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Tutaj kasza jaglana z serem na słodko, a ja polecam kaszę gryczaną z serem na wytrawnie! NA pierwszy rzut oka połączenie niespotykane, ale kto spróbuje ten nie pożałuje! ;)

    OdpowiedzUsuń

Kochani, z przykrością stwierdzam, że spam się szerzy i jestem zmuszona włączyć weryfikację.Nie nadążam z moderowaniem, za utrudnienia bardzo Was przepraszam i mam nadzieję, że wybaczycie mi te niedogodności.