Przygotowania do świąt uważam za otwarte:D Piernik jutro wrzucam do piekarnika, śledzie już w słoiczkach, zamarynowane. Zakupy w większości zrobione. Teraz tylko gotować, piec i szykować:)
Te śledzie goszczą co roku na naszym wigilijnym stole. Prosty i szybki sposób na śledzia z zalewy :)
Składniki:
Te śledzie goszczą co roku na naszym wigilijnym stole. Prosty i szybki sposób na śledzia z zalewy :)
Składniki:
- 1 kg śledzi
- 3 duże cebule
- 3 jabłka
Zalewa:
- 1 szklanka octu
- 3 szklanki wody
- 1 łyżeczka soli
- 1-2 łyżki cukru
- liść laurowy
- ziele angielskie
- pieprz ziarnisty
Wykonanie:
Śledzie namaczam w wodzie z dodatkiem octu (na litr wody biorę 1/4 szklanki octu) przez ok 3-4 godziny.
Wyjmuję, osączam i kroję w dzwonka. Składniki zalewy gotuję i odstawiam do wystygnięcia. Cebulę kroję w piórka, jabłka najpierw w ćwiartki, a następnie w plasterki. W słoiku układam na przemian cebulę, jabłka i dzwonka śledzi, aż do wyczerpania składników. Zalewam zimną zalewą i odstawiam w chłodne miejsce na 2-3 dni. Potem na półmisek, polewam śmietaną doprawioną solą i cukrem i gotowe.
SMACZNEGO!
Zdjęcie gotowej potrawy dodam w późniejszym terminie :D
zapowiada się wyśmienicie, aż ślinka cieknie patrząc na tak przygotowane śledziki :-)
OdpowiedzUsuńMegg, ja te śledzie uwielbiam, szczególnie polane śmietaną :) Pozdrawiam
Usuń