sobota, 14 grudnia 2013

Śledzie z jabłkami

Przygotowania do świąt uważam za otwarte:D Piernik jutro wrzucam do piekarnika, śledzie już w słoiczkach, zamarynowane. Zakupy w  większości zrobione. Teraz tylko gotować, piec i szykować:)
 Te śledzie goszczą co roku na naszym wigilijnym stole. Prosty i szybki sposób na śledzia z zalewy :)




Składniki:

  • 1  kg śledzi
  • 3 duże cebule
  • 3 jabłka
Zalewa:
  • 1 szklanka octu
  • 3 szklanki wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 1-2 łyżki cukru
  • liść laurowy
  • ziele angielskie 
  • pieprz ziarnisty
Wykonanie:
Śledzie namaczam w wodzie z dodatkiem octu (na litr wody biorę 1/4 szklanki octu) przez ok 3-4 godziny.
Wyjmuję, osączam i kroję w dzwonka. Składniki zalewy gotuję i odstawiam do wystygnięcia. Cebulę kroję w piórka, jabłka najpierw w ćwiartki, a następnie w plasterki. W słoiku układam na przemian cebulę, jabłka i dzwonka śledzi, aż do wyczerpania składników. Zalewam zimną zalewą i odstawiam w chłodne miejsce na 2-3 dni. Potem na półmisek, polewam śmietaną doprawioną solą i cukrem i gotowe.


SMACZNEGO!



Zdjęcie gotowej potrawy dodam w późniejszym terminie :D

2 komentarze:

  1. zapowiada się wyśmienicie, aż ślinka cieknie patrząc na tak przygotowane śledziki :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Megg, ja te śledzie uwielbiam, szczególnie polane śmietaną :) Pozdrawiam

      Usuń

Kochani, z przykrością stwierdzam, że spam się szerzy i jestem zmuszona włączyć weryfikację.Nie nadążam z moderowaniem, za utrudnienia bardzo Was przepraszam i mam nadzieję, że wybaczycie mi te niedogodności.