Tym razem postawiłam także na rolmopsy, które zagoszczą na naszym wigilijnym stole. Śledź zawijany z papryką i ogórkiem, to coś w sam raz dla mnie.:)
Składniki:
Składniki:
- 6 filety śledziowe a'la matias
- 4 cebula
- 3 ogórki kiszone
- kilka pasków papryki czerwonej
- 3 marchewki
- olej lub oliwa
Zalewa:
- 1/2 szklanki octu 3%
- 1/2 szklanki wody
- płaska łyżeczka soli
- 2 łyżki płaskie cukru
- liść laurowy
- pieprz czarny ziarnisty
Wykonanie:
Filety moczę w wodzie z dodatkiem octu ( ja na 3 litry wody wlewam pół szklanki octu).
Ocet z woda i przyprawami zagotowuję i zalewam pokrojoną w cienki krążki cebulę. Studzę, a następnie doprawiam do smaku solą i cukrem.Marchew i jeden ogórek kroję w plastry, pozostałe na ćwiartki.. Na każdy filet układam ćwiartkę ogórka i pasek czerwonej papryki. Zwijam i spinam wykałaczką. Na spód każdego słoika kładę plastry marchwi i ogórka, na to zwinięte śledzie, całość zalewam zalewą z cebulą i odstawiam do lodówki na 2-3 dni.
Smacznego!
Taki rolmops to tradycja.Beatko,jaszcze raz.Z okazji Świąt Bożego Narodzenia, życzę Tobie i Twojej rodzinie, Świąt z barszczem, grzybami i karpiem. Życzę zwykłego ludzkiego szczęścia, odpoczynku, zwolnienia oddechu i chwil roziskrzonych kolędą, śmiechem i wspomnieniami. Aby przy świątecznym stole nie zabrakło światła i ciepła rodzinnej atmosfery, a Nowy Rok niósł ze sobą szczęście i pomyślność. Christopher
OdpowiedzUsuńPonownie dziękuję serdecznie, Christopher:) A rolmopsy, to moje ulubione śledzie :) Polecam!!!
UsuńUwielbiam takie :) nie ma jak dobry śledzik :)
OdpowiedzUsuńPopieram, Justyś, popieram :D
Usuń