Niektórzy z Was mieli już do czynienia z tym przepisem, jednak nie wszyscy. A to dlatego, że nie posiadałam jeszcze tego bloga i przepis wrzuciłam jedynie na swoim profilu Google. Teraz także zagości tu na stale i każdy będzie mógł z niego korzystać, nie tylko od święta, ale również w dni powszednie :)
Składniki:
Składniki:
- 1 kg matiasów
- 2 główki czosnku
- 4 łyżki majeranku
- 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu
- olej
Wykonanie:
Śledzie moczę w wodzie z octem (na 1,5 litra wody - 1/4 szklanki octu) przez kilka godzin, wyjmuję, osuszam i kroję w dzwonka, układam w słoiku i zalewam olejem. Czosnek obieram i rozcieram, dodaję do filetów razem z majerankiem i pieprzem. Zakręcam słoik i wstrząsam energicznie by się wymieszały z przyprawami. Odstawiam w chłodne miejsce na minimum 24 godziny. Po tym czasie śledzie są gotowe do spożycia
SMACZNEGO!
Uwielbiam śledzie, zwłaszcza w prostych przepisach, gdzie ich naprawdę porządnie można spróbować.
OdpowiedzUsuńZ majerankiem nie próbowałam, ale na pewno się skuszę
Polecam, tylko trzeba je bardzo dobrze wymoczyć inaczej będą za słone :) Pozdrawiam Weroniko :)
Usuń