To danie uwielbiają wszystkie dzieciaki, a do tego jest expresowe w przygotowaniu. Poza tym można je przygotować z rożnego rodzaju mięsa. Ile gospodyń, tyleż smaków. Polecam wam z parówkami, gdyż moja dziatwa po prostu przepada za parówkami i ta wersja najbardziej im odpowiada,.
Składniki:
Składniki:
- 1 kg parówek
- 2 cebule
- 4 duże ogórki kiszone
- 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 1 litr wywaru lub gotowego rosołu
- 10-15 dag tartego żółtego sera
- 3 łyżki oleju
- 3 łyżki śmietany
- 2 łyżeczki mąki pszennej
- sól
- pieprz
- majeranek
- sól czosnkowa
- papryka ostra
- natka pietruszki
Wykonanie:Parówki kroję najpierw wzdłuż na pół, a następnie na kilku centymetrowe kawałki, podsmażam chwilkę na rozgrzanym tłuszczu. Cebulę kroję w drobną kostkę i dodaję do parówek. Zalewam rosołem i gotuję kilka minut. Ogórki również kroję na kilku centymetrowe kawałki i wrzucam do garnuszka, i wszystko razem gotuję, aż ogórki zmiękną. Dodaję przyprawy do smaku oraz koncentrat pomidorowy. Mąkę mieszam ze śmietaną, dodaję szczyptę soli i hartuję gorącym wywarem. Mieszam, zaprawiam forszmak i czekam aż się zagotuje. Zestawiam z ognia i w kilka chwil mam gotowy obiad. Podaję z białym pieczywem, a po wierzchu posypuję tartym, żółtym serem.
SMACZNEGO!
oj z forszmakiem to ma to tylko ogórki kiszone wspólne :)
OdpowiedzUsuńNie tylko, ale moje dzieciaki uwielbiają forszmak na parówkach, wolą taki niż na mięsie :) Co dom to przepis:) Pozdrawiam
Usuń