środa, 13 marca 2013

Forszmak na parówkach

To  danie uwielbiają wszystkie dzieciaki, a do tego jest expresowe w przygotowaniu. Poza  tym można je przygotować z rożnego rodzaju mięsa. Ile gospodyń, tyleż smaków. Polecam wam z parówkami, gdyż moja dziatwa po prostu przepada za parówkami i ta wersja najbardziej im odpowiada,.







Składniki:

  • 1 kg parówek
  • 2 cebule
  • 4 duże ogórki kiszone
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1 litr wywaru lub gotowego rosołu
  • 10-15 dag tartego żółtego sera
  • 3 łyżki oleju
  • 3 łyżki śmietany
  • 2 łyżeczki mąki pszennej
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • sól czosnkowa
  • papryka ostra
  • natka pietruszki


Wykonanie:
Parówki kroję najpierw wzdłuż na pół, a następnie na kilku centymetrowe kawałki, podsmażam chwilkę na rozgrzanym tłuszczu. Cebulę kroję w drobną kostkę i dodaję do parówek. Zalewam rosołem i gotuję kilka minut. Ogórki również kroję na kilku centymetrowe kawałki i wrzucam do garnuszka, i wszystko razem gotuję, aż ogórki zmiękną. Dodaję przyprawy do smaku oraz koncentrat pomidorowy. Mąkę mieszam ze śmietaną, dodaję szczyptę soli i hartuję gorącym wywarem. Mieszam, zaprawiam forszmak i czekam aż się zagotuje. Zestawiam z ognia i w kilka chwil mam gotowy obiad. Podaję z białym pieczywem, a po wierzchu posypuję tartym, żółtym serem.


SMACZNEGO!

2 komentarze:

  1. oj z forszmakiem to ma to tylko ogórki kiszone wspólne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie tylko, ale moje dzieciaki uwielbiają forszmak na parówkach, wolą taki niż na mięsie :) Co dom to przepis:) Pozdrawiam

      Usuń

Kochani, z przykrością stwierdzam, że spam się szerzy i jestem zmuszona włączyć weryfikację.Nie nadążam z moderowaniem, za utrudnienia bardzo Was przepraszam i mam nadzieję, że wybaczycie mi te niedogodności.