Skoro jeszcze obowiązuje post to polecam pyszną rybę po grecku:)
Składniki:
Cebulę i pory czyszczę i kroję w półplasterki. Resztę warzyw myję i ścieram na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Olej rozgrzewam, wrzucam wszystkie warzywa i smażę przez kilka minut. Dodaję liść, ziele angielskie, sól i cukier. Podlewam wodą, przykrywam i duszę do miękkości. Do miękkich warzyw dodaję koncentrat pomidorowy i sok z cytryny. Rybę kroję w dzwonka , wrzucam do warzyw i duszę wszystko razem, aż rybą będzie miękka. Ponownie doprawiam do smaku, nakładam na talerz i podaję z białym pieczywem.
SMACZNEGO!
Składniki:
- 3 marchewki
- 3 cebule
- 2 pietruszki
- 2 pory
- seler
- 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- sok z 1/2 cytryny
- sól
- pieprz
- cukier
- ostra mielona papryka
- liść laurowy
- ziele angielskie
- filet z mintaja ok 1 -1 1/2 kg
- 1/2 szklanki oleju
- 1/2 szklanki wody
Cebulę i pory czyszczę i kroję w półplasterki. Resztę warzyw myję i ścieram na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Olej rozgrzewam, wrzucam wszystkie warzywa i smażę przez kilka minut. Dodaję liść, ziele angielskie, sól i cukier. Podlewam wodą, przykrywam i duszę do miękkości. Do miękkich warzyw dodaję koncentrat pomidorowy i sok z cytryny. Rybę kroję w dzwonka , wrzucam do warzyw i duszę wszystko razem, aż rybą będzie miękka. Ponownie doprawiam do smaku, nakładam na talerz i podaję z białym pieczywem.
SMACZNEGO!
Nie ma to jak ryba po grecku :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ją jadam szczególnie podczas Wigilii
Ja także robiłam na Wigilię, a że aura zimowa to postanowiłam powtórzyć w postnym menu:)
Usuń