Mój obiad na dziś to zupa z czerwonych buraków z jajkiem na twardo i z ziemniakami z wody. Pamiętam, ze moja babcia dość często ją gotowała i była przepyszna. Tylko kolor miała jasny różowy, a nie czerwony:)
Składniki:
- 2 duże buraczki czerwone
- 1 duża cebula lub dwie małe
- 2-3 marchewki
- 1 pietruszka
- 1/2 selera
- sól
- cukier
- ziele angielskie
- liść laurowy
- sok z cytryny lub kwasek cytrynowy
- 2-3 łyżki śmietany
- 2 łyżeczki mąki pszennej
- 4 jajka
Wykonanie:
Wszystkie warzywa, prócz cebuli, szoruję pod bieżącą wodą, wycieram do sucha, obieram i ścieram na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Wrzucam do garnuszka, zalewam wodą by je przykryć i gotuję do miękkości. Cebulę obieram i kroję na pół, nabijam na widelec do mięsa, opalam nad gazem i dodaję do warzyw. Wszystko razem gotuję kilkanaście minut. Gdy warzywa są już miękkie zakwaszam zupę, by nie straciła koloru. Potem dodaję przyprawy i gotuję kilka minut. Śmietanę mieszam z mąką, dodaję do niej szczyptę soli, hartuję gorącym wywarem i wlewam do gotującej się zupy. W międzyczasie obieram ziemniaki, gotuję, odcedzam z wody i ugniatam na piure. Osobno obieram 2 cebule, kroję w kostkę i duszę na rozgrzanym maśle, na rumiano.
Jajka gotuję na twardo i obieram ze skorupki. Każde jajko kroję na cztery części, układam na talerzach i zalewam zupą. Osobno nakładam ziemniaki i okraszam smażoną cebulką.
SMACZNEGO!
Que pinta, me gusta mucho al remolacha.
OdpowiedzUsuńun saludo
He leído y traducido la receta, la voy a probar , porque me encanta como te ha salido.
OdpowiedzUsuńun beso
Jest mi bardzo miło, Eniko :) Pozdrawiam :*
UsuńMmmm ale pycha !!!! Zabieram sie do roboty !! ;)
OdpowiedzUsuńSmacznego życzę :)
Usuń